La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va assenyalar ahir que la Fiscalia està estudiant l'ampliació de la querella per la consulta del 9-N "a alguna una altra persona". La fiscal general de l'Estat ho va dir així en declaracions als mitjans de comunicació abans de la presa de possessió de la nova fiscal superior de Cantàbria, Pilar Jiménez.

Va recordar que la querella per la consulta del 9-N es refereix a delictes de desobediència, prevaricació i malversació. Madrigal també va indicar que la Fiscalia no ha rebut informe de les Forces de Seguretat sobre actes de sedició o rebel·lió d'autoritats i funcionaris catalans. De moment, segons va explicar Madrigal, no s'ha rebut cap comunicació sobre funcionaris que hagin incomplert la llei en el procés independentista català. "Estem esperant, veient esdeveniments. Esperem que no es produeixi l'escenari de delictes massius que s'ha anunciat. És possible que no es produeixi i confiem que la resolució del Tribunal Constitucional i l'advertència personal que s'ha fet a cadascun d'aquests 21 membres del Parlament tin-guin els seus efectes", va postil·lar.

Preguntada per les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que va dir que no es descarta la possibilitat d'aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució, que comportaria la suspensió de l'autonomia, Madrigal va puntualitzar que es tracta "d'una responsabilitat que incumbeix el Govern de la nació". "És el Govern qui ho ha de decidir", va considerar la fiscal general de l'Estat.

Segons el seu parer, serien "factibles" totes les previsions legals establertes per l'ordenament jurídic per a "situacions excepcionals".

I, en aquest sentit, Madrigal va precisar que, "com que són situacions molt excepcionals", s'ha de "veure si es donen els seus pressupostos", o "amb quina contundència o amb quina extensió es poden aplicar". "Correspon al Govern", va insistir.

Amb tot, va afirmar que la Fiscalia es manté "expectant" amb la situació a Catalunya, i també va dir que aquesta institució ha estat "reflexionant des de fa molt temps" sobre "els escenaris que s'han anunciat".