El President de la Generalitat en funcions i aspirant a la reelecció, Artur Mas, està a l'espera que la CUP es mogui després d'haver-li fet una oferta "pública i notòria" al Parlament, i va reivindicar "ponts de llibertat" en un moment de "certa tensió política" a Catalunya.

El líder de CDC va remarcar ahir que ell ja ha fet un moviment que és "públic i notori" i que va exposar dijous al Parlament, sense aconseguir prou suport per ser investit, i va afegir: "a partir d'ara veurem què diuen els altres", referint-se a la CUP.

En el seu discurs a l'acte d'inauguració de la Cimera Mundial de Premis Nobel de la Pau, el President en funcions va rebutjar alçar murs i va reivindicar "ponts de llibertat" en un moment de "certa tensió política" entre Catalunya i la resta d'Espanya.

"Fins i tot en aquest moment de certa tensió política ens segueix presidint el lema del civisme, la mentalitat pacífica i, sobretot, el vostre lema: no més murs i ponts de llibertat", va afirmar Mas davant un auditori de premis Nobel i representants d'organitzacions internacionals, després de rebre ahir en mà l'advertiment del Tribunal Constitucional (TC).

D'altra banda, Junts pel Sí va insistir ahir que no renunciarà a Artur Mas com a candidat a president de la Generalitat, segons va acordar el grup parlamentari reunit durant més de quatre hores al monestir de Poblet, segons va informar la portaveu parlamentària Marta Rovira. El grup de JxS al Parlament, amb les destacades absències del mateix Mas, el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la portaveu del Govern en funcions, Neus Munté, es va aplegar ahir durant quatre hores a Poblet en el marc d'una reunió que ja estava prevista, segons va explicar Rovira, però que va tenir lloc 24 hores després del segon rebuig de la CUP d'investir Mas President de la Generalitat. "Per unanimitat, la nostra proposta és Artur Mas", va dir Rovira, que va remarcar també la "unanimitat per seguir endavant amb les negociacions (amb la CUP) perquè aquest mandat democràtic no l'havíem tingut mai i la gent no ens ho perdonaria", en al·lusió al procés independentista. A la reunió també es va repassar "el full de ruta i els compromisos que tenim, però també hem valorat -ha dit Rovira- l'escenari de segona investidura no favorable".

D'altra banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar confiat que arribaran a un acord amb la CUP abans del 4 de desembre, quan comença la campanya de les generals, i va demanar en paral·lel a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que eviti pressionar els cupaires amb mobilitzacions. Perquè hi hagi un acord entre JxS i la CUP abans de les generals, aquest acord s'ha de produir abans del 4 de desembre, ja que durant la campanya electoral per llei no pot celebrar-se cap ple del Parlament, ni el d'investidura.