La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va avisar ahir el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, que per ser reelegit en el càrrec "no val la pena" vendre Catalunya, fent al·lusió a les seves negociacions amb la CUP per aconseguir la seva investidura.

"Per un càrrec no val la pena vendre una comunitat autònoma", va dir Santamaría en ser preguntada pels dos debats d'investidura als quals aquesta setmana s'ha sotmès Mas al Parlament català i a les contrapartides que reclama l'esquerra independentista.

Santamaría va criticar el que està fent Mas "per aconseguir el suport" dels diputats de la CUP, i el va acusar d'haver dividit la societat catalana amb una "radicalització" que perjudica tothom. "L'únic que pot treure alguna cosa", amb moltes dificultats, "és qui vol ser investit costi el que costi", va lamentar, convençuda que molts votants de la candidatura de Junts pel Sí ja no secunden aquestes "derives radicals i antisistema" per les quals està conduint Artur Mas. Després d'insistir que Mas és un "president minvant en suports", li va recordar que és representant de l'Estat i president dels catalans perquè existeix la Constitució.

La vicepresidenta, que va confiar que la suspensió per part del Constitucional de la moció sobiranista sigui l'últim pas d'aquest assumpte, va fer una crida a Mas i als independentistes a "respectar les lleis, perquè és tant com respectar la democràcia". "Catalunya és una comunitat autònoma que funciona bé, qui no funciona és el president", va dir Santamaría.

La número dos del govern central no va voler parlar dels resultats de l'enquesta del CEO, però si que que va recordar que el 27-S els comicis "no eren plebiscitaris", perquè ni legalment ni jurídicament podien ser-ho, va afegir, però que els qui formaven part de la candidatura conjunta de Junts pel Sí van dir que sí que ho eren. "Mas, que és representant de l'Estat, llàstima que no se'n recordi gaire, ha anat minvant en els seus suports a les urnes i això és el que de veritat és real; la resta, les enquestes, ja sap com van en aquest país, la volatilitat no pot ser més gran", va resumir. Va voler aprofundir en la idea en assenyalar: "podran fer totes les enquestes que vulguin, però el que han aprovat i ja està suspès no té el suport de més del 47 % dels vots".

Es va mostrar segura, a més, que molts dels votants de JxS ja no secunden el que està fent Mas i els seus suports a les urnes baixarien bastant després de la declaració d'independència.