L'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria (ISIS) va passar de ser una simple facció de la xarxa terrorista Al-Qaida a convertir-se en una immensa plaga que ha estremit a la comunitat internacional amenaçant a tots els països d'Occident.

Aquest nou grup terrorista disposa de diners, armes, recursos i compta amb innovadors sistemes de combat i reclutament. Els seus soldats no tenen por de la mort i estan disposats a tot. A continuació, algunes claus sobre el ISIS per conèixer millor a aquest grup terrorista que ha posat en alerta a la comunitat internacional.

Qui és l'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria?

Aquest grup gihadista sunnita es va crear el 2013 com una escissió d'Al-Qaida a l'Iraq, establint un califat, que és una forma d'Estat dirigit per un líder polític i religiós d'acord amb la llei islàmica o xaria. Per ara controla un territori entre els Estats de Síria i l'Iraq, d'aquí el nom, però la seva intenció és rebre el suport complet del món musulmà. Des de llavors, s'ha convertit en un el principal grup armat tant a l'Iraq com a Síria.

Qui és el seu líder?

Abu Bakr al Baghdadi, de qui se sap poc més enllà que va néixer a la ciutat de Samarra, al nord de Bagdad, el 1971. Al Baghdadi va entrar de jove en les files dels grups gihadistes després de la invasió de l'Iraq per part dels Estats Units en 2003.

Va cobrar notorietat per primera vegada al convertir-se en 2010 en el líder d'Al-Qaida a l'Iraq i, a l'abril de 2013, va anunciar que el seu grup també operava a Síria i va canviar el seu nom a Estat Islàmic de l'Iraq i Síria. Llavors, va assegurar que Al Qadea havia creat el Front al Nusra a Síria i que tots dos es fusionaven, però aquests últims ho van desmentir i van prestar obediència a Ayman al Zawahiri, el líder d'Al-Qaida, que ha desacreditat l'ISIS.

Quants milicians el componen?

Tot i que no hi ha una xifra exacta, s'estima que el ISIS comptaria amb uns 15.000 combatents. Segons ha indicat el professor Peter Neumann del King 's College de Londres a la BBC, s'estima que el 80 per cent dels gihadistes occidentals que combaten a Síria s'han sumat a les seves files.

L'ISIS compta amb combatents d'Estats Units, el Regne Unit o França, així com de països àrabs i de les regions del Caucas. A l'Iraq, ha aprofitat el desencant de la minoria sunnita del país cap al Govern del xiïta Nuri al-Maliki per reclutar joves.

Com es finança?

L'Estat Islàmic és considerat com el grup terrorista més ric i amb més recursos del món. En els seus inicis va ser finançat per persones de països àrabs com Qatar, Aràbia Saudita

Amb els anys ha ampliat les seves xarxes de finançament amb la venda de petroli i gas, alts passatges als refugiats, impostos recaptats en els seus territoris, segrestos, extorsions.