El president de França, François Hollande, ha reclamat aquest dilluns una reforma constitucional que millori les mesures per lluitar contra el terrorisme alhora que protegeixi les llibertats fonamentals, i ha anunciat que es prolongarà l'estat d'emergència durant tres mesos.

"Hem de fer evolucionar la nostra Constitució per permetre als poders públics actuar, respectant l'Estat de dret, contra el terrorisme de guerra", ha assenyalat Hollande en un discurs solemne davant les dues cambres parlamentàries reunides a Versalles en resposta als durs i sagnants atemptats de divendres a la nit a París, uns atacs que van ser "planificats a Síria i organitzats a Bèlgica amb complicitats a França", segons el President francès.

Hollande justifica la seva petició perquè tant el règim de l'estat d'emergència com el d'estat de setge "no estan adaptats a la situació que vivim". "Estem en guerra, però una de ben diferent, davant un actor nou [el terrorisme], que requereix una reforma constitucional".

A parer seu, aquests dos règims no són apropiats perquè no es tracta ni d'alterar el funcionament dels poders públics, ni de transmetre poders a les autoritats militars. La seva proposta és "disposar d'una eina apropiada per adoptar mesures excepcionals durant un període de temps limitat i sense comprometre les llibertats públiques".

Hollande ha demanat als diputats i senadors que la reforma "es pugui adoptar el més ràpid possible" i ha explicat que, mentrestant, el seu Govern ha d'adoptar aquest dimecres en un consell de ministres un projecte de llei per prolongar durant tres mesos l'estat d'emergència, en vigor des de la nit de divendres com a primera resposta als atemptats.

Tenir en compte les noves tecnologies

El líder francès ha puntualitzat que s'adaptarà l'estat d'emergència "a les noves tecnologies i a les amenaces" terroristes, perquè la llei que el regula actualment, que data de 1955, està desfasada.

També ha presentat una sèrie de disposicions que endureixen el tractament jurídic del radicalisme i el terrorisme, començant per la retirada de la nacionalitat als que tinguin doble nacionalitat i siguin condemnats per una sèrie de delictes que atemptin contra l'Estat o contra els seus valors fonamentals.

S'impedirà l'entrada a França als binacionals que presenten un risc terrorista i s'expulsarà "més ràpidament" als estrangers que suposen una amenaça.

En una línia paral·lela, també diu que "s'augmentaran significativament les penes" per tràfic d'armes i es reforçaran "substancialment" els mitjans de la justícia i de les forces de l'ordre.