La pista terrorista deixa al descobert clars vincles entre França i Bèlgica després dels atemptats de París. Aquesta relació ha permès determinar que, almenys, una part de l'atac va ser organitzat des de Brussel·les. El ministre francès d'Interior, Bernard Cazeneuve, va explicar ahir que els atemptats de divendres a París van ser preparats a l'exterior i que van "mobilitzar un equip d'actors a Bèlgica, que es van beneficiar de complicitats a França".

A més, França va bombardejar ahir massivament un campament d'Estat Islàmic prop de la localitat siriana de Raqqa, considerada el feu dels gihadistes en aquest país, segons van indicar a Efe fonts del Ministeri francès de Defensa.

Segons les fonts, els bombardejos francesos van tenir com a principal objectiu "un lloc de comandament" d'EI que també servia com a centre de reclutament i de dipòsit d'armes i municions i que va resultar destruït. A més, els avions també van destruir un camp d'entrenament del grup gihadista, va agregar.

El focus de Brussel·les

Un dels focus d'atenció policial es troba precisament a la ciutat de Brussel·les, al barri de Molenbeek, districte multiracial conegut per ser un lloc en el qual han viscut o s'han ocultat en el passat diversos presumptes gihadistes i terroristes. Fins ahir a la nit a Bèlgica han estat detingudes set persones, totes a Molenbeek i en altres zones de Brussel·les, per la seva presumpta vinculació amb els atemptats de París. La cooperació francobelga també ha permès determinar que dos dels terroristes suïcides eren francesos i residien a la regió de Brussel·les.

Un d'ells, de 20 anys d'edat, va perpetrar un atemptat suïcida al costat de l'Estadi de França, mentre que l'altre va morir després de detonar el seu cinturó d'explosius davant del restaurant Comptoir Voltaire, molt a prop de la sala de concerts Bataclan. La Fiscalia federal belga va poder confirmar així ahir que es van trobar dos cotxes amb matrícules belgues a París, un prop de la sala de concerts i un altre, als voltants del cementiri parisenc de Père Lachaise. Aquests vehicles van ser llogats a principis d'aquesta setmana a la regió de Brussel·les. La policia francesa va fer ahir una crida als ciutadans perquè aportin qualsevol testimoni sobre el parador de Salah Abdeslam, nascut a Brussel·les, que havia llogat el Volkswagen Polo amb el qual els assaltants de la Bataclan van arribar a la sala de concerts per cometre la massacre en la qual van morir 89 persones.

Dissabte al matí, hores després de la cadena d'atemptats, Abdeslam va ser sotmès a un control francès al costat de la frontera belga en un altre cotxe en què viatjava amb dos individus. Els agents, després de verificar les identitats de tots, els van deixar marxar. Un dels ocupants del cotxe estava fitxat a Bèlgica i quan es va saber que Salah Abdeslam havia llogat el Polo, la policia belga va posar en marxa una operació a Molenbeek i va practicar diverses detencions, en particular, la del seu germà, Mohammed Abdeslam.

No obstant això, no va capturar Salah, i en desconèixer on pot amagar-se, la Fiscalia belga va emetre ahir una ordre de detenció internacional, que ha estat recollida per França. Un tercer germà identificat pels mitjans de comunicació francesos com a Ibrahim, és un dels terroristes suïcides que va morir en fer-se esclatar-

Màxima tensió a París, on les autoritats continuen treballant per recopil·lar més informació al cap de dos dies de cometre's la cadena d'atemptats més mortífera que recorden els francesos.La policia duu a terme diversos controls a zones properes als llocs dels atemptats per buscar més pistes referents als autors de l'atemptat de divendres al vespre, amb l'esperança de trobar Salah Abdeslam, de qui s'ha emès una ordre de recerca i captura internacional.A la catedral de Notre Dame ahir es va celebrar un funeral multitudinari per recordar les fins ara 129 víctimes dels atemptats de divendres, amb l'assistència tant de les primeres autoritats franceses com dels representats diplomàtics d'altres països.