Més del 20% dels agents dels Mossos d'Esquadra que treballen en controls preventius estan destinats a la lluita antiterrorista. Als punts fronterers de la AP-7 a la Jonquera des de França, la Vall d'Aran i el Pertús, es va intensificar la presència d'agents ARRO -els que es destaquen en situacions extraordinàries- dels Mossos després dels atemptats de divendres a París. Això a banda, prop d'una trentena d'aquests agents van treballar ahir al matí en un dispositiu a la sortida del peatge de Mollet del Vallès de la C-33, direcció Barcelona.

Tot i que mai s'han deixat de fer, aquest tipus de controls són ara més habituals des que el gener es va activar el nivell d'alerta 4 sobre 5 arran de l'atac a la redacció de la revista satírica Charlie Hebdo. Una vegada el control es va endegar, es va restringir el trànsit de vehicles a un sol carril. Un per un, els agents van anar aturant-los per fer una ràpida inspecció ocular i deixar continuar la marxa. En algun cas es va demanar al conductor que s'apartés i aparqués amb l'objectiu que mostrés la documentació i que es pogués fer una ullada, si es considerava convenient, a l'interior de cotxe i al portaequipatges. Aquest dispositiu de la C-33 va acabar quan faltaven pocs minuts per a les dotze del migdia.

Tal com va informar ahir el conseller d'Interior en funcions de la Generalitat, Jordi Jané, es manté activitat el Pla Operatiu Especial Antiterrorista. En concret, més del 20% dels controls de Mossos es dediquen a la lluita contra el terrorisme i està activada la vigilància i el control en 750 punts d'interès, dels quals més de 20 estan centrats en interessos francesos i sobre els quals es fa un control específic.

Jané explicava també que, per exemple, en els darrers dies s'han fet més de 15 controls antiterroristes, fet que cal tenir en compte perquè encara no s'havien produït els tràgics atemptats de divendres a la nit a París. El nivell 4 d'alerta comporta una vigilància específica sobre àmbits especialment sensibles com les xarxes i estacions de transport, infraestructures estratègiques, centres oficials i llocs amb una afluència massiva.