El president de França, François Hollande, va assegurar ahir en un discurs davant les dues cambres del Parlament reunides a Versalles que el seu país "està en guerra", però que abans ja "ha triomfat davant adversaris molt més temibles que aquests covards assassins" de l'organització terrorista Estat Islàmic (EI). "França és una llum per a la humanitat. Quan és atacada, el món està en penombra", va dir el cap d'Estat.

En el seu discurs va anunciar que ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per aprovar una resolució contra l'EI i va demanar als diputats i senadors que prorroguin l'estat d'emergència durant tres mesos per poder lluitar contra el terrorisme, així com la reforma de la llei que ho regula, que data del 1955. Al mateix temps, assegurava que reforçarà "considerablement" els mitjans per a la justícia i les forces de seguretat, i que les penes vinculades amb el terrorisme seran "endurides significativament".

Hollande va reclamar la creació d'una "única coalició internacional" contra l'EI, per la qual cosa es reunirà en els propers dies amb els presidents dels EUA, Barack Obama, i Rússia, Vladímir Putin. Mentrestant, "França intensificarà les seves operacions" a Síria.

El president francès, en una al·locució atapeïda de mesures i anuncis, va explicar que ha donat instruccions al seu ministre de Defensa, Jean-Yves Li Drian, perquè demani als seus homòlegs de la Unió Europea (UE) que quan un Estat membre sigui agredit "tots els altres" hagin d'ajudar-lo.

Va considerar "vital" que Europa aculli els immigrants que demanen asil, però també va demanar "controls sistemàtics i coordinats" a les fronteres de la UE i va reclamar l'aprovació del fitxer europeu de passatgers aeris (PNR) abans del final d'any.

A l'assemblea bicameral també va reclamar-li una reforma constitucional que millori les mesures per poder lluitar contra el terrorisme alhora que protegeixi les llibertats fonamentals. "Hem de fer evolucionar la nostra Constitució per permetre als poders públics actuar, respectant l'Estat de dret, contra el terrorisme de guerra", va assenyalar Hollande.