Els controls policials que sense data de finalització s'estan fent des de dissabte a la frontera entre Puigcerdà i la Guingueta estan fent variar les rutes quotidianes dels cerdans.

El fet que, per una banda, els veïns d'un i altre costat de la frontera coneguin les rutes i camins secundaris que permeten creuar d'un estat a l'altre i, per l'altra, els agents francesos s'hagin centrat quasi exclusivament en la duana principal de la Guingueta, està provocant un increment del trànsit en la resta de vies locals.

Ja des de dissabte, alguns veïns van alertar que altres passos fronterers com ara el de Llívia, la Tor de Querol o Palau de Cerdanya estaven totalment lliures al trànsit. No obstant això, les cues continuaven ahir al matí a la frontera de la Guingueta d'Ix i els cerdans que s'hi trobaven feien pacientment la cua perquè la commoció que viu l'estat francès arriba a la Baixa Cerdanya en forma de solidaritat fraternal. Així ho ha confirmat Elies Nova, l'alcalde de Llívia, municipi que des de fa uns mesos treballa amb el seu veí d'Estavar per crear una conurbació transfronterera de serveis i activitats.

Nova, que conjuntament amb altres membres i treballadors de l'Ajuntament de Llívia va participar en el minut de silenci convocat dilluns per l'alcalde d'Estavar, Laurant Leygue, ha argumentat que "evidentment el dolor el tenim compartit amb Estavar, molta gent d'aquí a la Cerdanya té parents al costat francès".

Nova creu que en principi no se celebraran més actes en homenatge a les víctimes de l'atemptat al llarg de la setmana però ha avisat que està en contacte amb el seu homòleg d'Estavar per unir-s'hi en cas que s'organitzés alguna nova concentració.

Pel que fa a les afectacions de trànsit pels controls, l'alcalde va explicar que "avui ja es veu tot molt més tranquil perquè els controls se centren a la duana i, evidentment, ara tothom es desvia per la rotonda de la carretera de Llívia... estem veient més moviment". L'alcalde ha explicat que ningú de la gendarmeria s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament per notificar o coordinar els controls d'un municipi que, en tant que enclavament, es veu molt afectat pel trencament dels acords fronterers de l'espai Schenguen per part de l'estat francès.