La CUP va rebutjar ahir investir "de genolls" Artur Mas com a President de la Generalitat i va exigir novament un candidat de consens, alhora que va deixar clar que no tem la possibilitat d'unes eleccions anticipades, si bé no és l'escenari "desitjat".

En un article publicat ahir a la tarda en l'edició digital del diari Ara, titulat "Oxigenem el procés", el diputat de la CUP Julià de Jòdar -en nom del seu grup parlamentari- va respondre directament a l'article de dilluns del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que considerava inacceptables les condicions de la CUP per a la investidura.

De Jòdar va criticar que CDC, "per les raons que sigui, incloent-hi aferrar-se al poder, pretén condicionar a fons el programa polític" de la seva formació. De fet, va recordar que Convergència ha obtingut "de franc" una resolució de sobirania, prèvia a la formació del Govern; li va retreure que presentés "els equilibris i acords interns de JxS" com una oferta de nou govern a la CUP; i va criticar que hagi mantingut "distància entre paraules i fets", mentre "deia 'no' i 'no' a la proposta de la CUP de presidència de consens".

Després de les paraules d'ahir d'Homs (vegeu pàgina 19), De Jòdar va carregar contra la "mostra d'arrogància" d'Homs en traçar unes "línies vermelles" que "no eren sinó unes forques caudines sota les quals hauria de desfilar la CUP de genolls i demanant disculpes per haver encetat la fina pell democràtica de la majoria (relativa) independentista. I dos ous durs, amb perdó", afegeix.

"Que es pretengui que la CUP deixi de ser la CUP és un error gros, una greu falta de respecte i una irresponsabilitat major", va asseverar. "Quin dubte hi pot haver que aquestes exigències volen anul·lar el debat, bloquejar un acord i preterir les demandes socials i democràtiques de la majoria social?".

Per a De Jòdar, la "coresponsabilitat" que CDC vol imposar a la seva formació és "cupaires: muts i a la gàbia i a menjar pinso", una actitud que "tindrà efectes molt negatius per al procés català", i va reiterar que la CUP "ofereix" els seus deu vots per investir un president "mancomunat i de consens". "Sabem que aquesta posició pot menar a un escenari, no desitjat, de noves eleccions anticipades. Si ens fossin imposades, la CUP sabrà explicar on som i per què hi som. I els catalans decidiran, amb rigor, saviesa i urgència social, quin (qui) lideratge volen per al procés i quin (què, quan i com) futur volen per als seus fills", va avisar en l'article.

I és que "entre asfixiar el procés i hiperventilar-lo, queda una oxigenació que només pot procedir de la mobilització sostinguda, pacífica i democràtica", assenyala De Jòdar, que recorda que "política és reflexió, diàleg és creuar ponts i acordar és cedir".

Recordant que "futur i present ja no es poden assemblar al passat", De Jòdar incideix en el fet que el protagonisme de CDC implica "tres problemes", en primer lloc el fet que "vol gestionar el procés garlant molt, però concretant poc", mentre que la CUP "no té pressa" i "mira lluny". En segon lloc, la CUP denuncia que CDC ha aplicat les "pitjors retallades antisocials", que té "sis investigacions obertes per causes de corrupció major" i que "ha gestionat el procés confonent país amb partit i persones". I finalment, De Jòdar va advertir que a la CUP "li fa mal" associar-se amb un govern que "s'ha definit com a euroacrític i submís a la troica".