La batuda de la matinada d'ahir per la policia francesa al municipi de Saint-Denis, a la perifèria nord de París, va neutralitzar un comando gihadista preparat per atemptar i que es va saldar amb almenys dos islamistes morts i vuit detencions.

Un total de 110 agents van emprar prop de 5.000 municions en una operació que va durar set hores en aquesta conflictiva localitat del nord de París en la qual s'ubica l'Estadi de França, atacat divendres per tres terroristes suïcides divendres, que formaven un dels tres comandos que van matar 129 persones i van ferir-ne més de 300 en aquests atemptats.

"La investigació ha progressat considerablement i l'assalt d'aquesta nit n'és la demostració. Un nou equip terrorista ha estat neutralitzat i tot indica que, a la vista del seu armament, de la seva organització estructurada i la seva determinació anaven a passar a l'acció", va declarar davant la premsa el fiscal de París, François Molins.

Les indagacions, però, encara no han aportat tots els fruits i no es descarta que hi hagi més terroristes morts entre la runa de l'apartament en el tercer pis del número 8 del carrer del Corbillon assaltat ahir per les forces de l'ordre. "El caràcter complex de l'operació ha requerit de fusells d'assalt, franctiradors i granades. El fet que almenys un terrorista s'hagi fet explotar, la destrucció parcial de l'interior de l'edifici, i en fi, l'estat dels cossos i les restes dels cossos necessitarà nombrosos exàmens per la policia científica", va afegir Molins. L'assalt d'"extrema dificultat" es va complicar encara més quan la porta blindada de l'apartament va resistir la càrrega explosiva de les forces especials, el que va permetre "als terroristes preparar la seva resposta", en la qual van resultar ferits cinc agents.

La terrorista que se sap que es va immolar, segons mitjans locals, és una dona de 26 anys, identificada com Hasna Aitboulahcen i nascuda el 1989 a la localitat francesa de Clichy-la-Garenne, als suburbis del nord de París. La policia sospita que té parentiu amb el suposat cervell dels atemptats, el belga Abdelhamid Abaaoud, a qui la policia va anar a buscar a l'apartament de Saint-Denis després de rebre una delació que estava "en territori francès". "Aquest testimoni de dilluns a la nit va ser rebut amb gran precaució davant el risc de manipulació i va ser objecte de nombroses verificacions, en particular telefòniques i bancàries", va precisar el fiscal. Abaaoud no figurava entre els detinguts i els agents no havien pogut establir ahir si es tractava d'un dels terroristes morts, va precisar Molins.

Amb tot, segons The Washington Post, que citava dos alts responsables d'intel·ligència europeus, el presumpte cervell dels atemptats hauria mort en l'operació policial. La confirmació de la identitat del terrorista es va obtenir després que experts forenses van pentinar el lloc de l'operació, presumiblement a la recerca de rastres d'ADN, diu el rotatiu nord-americà, que assegura que les seves fonts van demanar que es respectés l'anonimat fins que les autoritats confirmessin la notícia. El diari flamenc De Standaard també va publicar que Abaaoud hauria mort ahir en l'operació antiterrorista a Saint-Denis, segons van dir fonts de la Seguretat belga al diari.

Molins va descriure el suposat arquitecte de la matança del 13-N com el "sospitós de ser l'inspirador de nombrosos projectes d'atemptats terroristes a Europa en nom de l'Estat Islàmic", organització terrorista que va reivindicar els atemptats des de Síria a través dels germans i gihadistes francesos Fabien i Jean Michel Clain, el paper en la massacre també falta per precisar.

Pel que fa als terroristes suïcides que van cometre l'atemptat terrorista més gran de la història de França, s'han identificat cinc dels assaltants. A més, se sap que almenys un terrorista dels tres ordres que van preparar els atemptats, Salah Abdeslam, va fugir, i no es descarta que hi po- gués haver un novè gihadista, també en fugida.