Tres dies de bombardejos de França contra Raqqa, el bastió del grup terrorista Estat Islàmic a Síria, han causat la mort d'almenys 33 gihadistes, encara que l'Observatori Sirià de Drets Humans va revelar que la xifra de radicals morts podria ser superior perquè hi ha cadàvers que han quedat completament esbocinats, per la qual cosa no han pogut ser inclosos en el recompte.

Els atacs aeris han tingut com a blanc durant aquests dies les àrees d'Al Hud i Marab, casernes i concentracions de combatents de l'EI en altres parts de Raqqa. L'Observatori va destacar que la majoria dels morts van perdre la vida en bombardejos contra llocs de control de l'organització gihadista. Aquesta setmana, França no ha estat l'únic país que ha tingut com a objectiu l'EI al territori sirià, perquè Rússia va anunciar dimarts que havia duplicat els seus bombardejos contra les posicions dels extremistes. Des de Raqqa, un activista de l'opositora Xarxa Sham, que es va identificar com Abu Bakr, va dir que l'EI no ha pres mesures especials per protegir-se d'aquests atacs, perquè ja les va adoptar quan el setembre del 2014 van començar els bombardejos de la coalició liderada pels Estats Units.

Des de llavors, "Daesh (acrònim en àrab d'Estat Islàmic) ha excavat trinxeres i ha reduït el nombre dels seus seguidors apostats en llocs de control. A més, trasllada les seves casernes contínuament", va detallar l'activista. No obstant això, segons l'Observatori, desenes de famílies de dirigents de l'EI i milicians, la majoria estrangers, s'han desplaçat de Raqqa a la localitat de Mossul, bastió principal dels radicals a l'Iraq, en considerar-la més segura. L'aviació russa va centrar ahir els bombardejos en les columnes amb camions cisterna que subministren petroli a l'EI entre Síria i l'Iraq, en un intent de trencar les línies de subministrament dels grups gihadistes.

El cap de l'Estat Major de l'Exèrcit rus, Andréi Kartapólov, va estimar en mig miler el nombre de camions destruïts per l'aviació russa en els últims dies, segons informen mitjans locals. "Això ha disminuït notablement tant la capacitat dels guerrillers per a l'exportació il·legal d'hidrocarburs com els seus ingressos pel contraban de petroli", va dir.

Kartapólov va descriure com a "oleoducte sobre rodes" les columnes que circulen per les zones controlades pels grups gihadistes a l'Orient Mitjà. A més, els bombarders TU-34 van rebre ahir la missió d'atacar també les infraestructures d'extracció, refinat i transport de petroli, principal font de finançament per a les seves activitats terroristes. Els bombarders TU-160 van tornar a bombardejar ahir les posicions dels gihadistes amb míssils de creuer, en el marc de la intensificació dels atacs contra el grup ordenat pel Kremlin.

El president de Rússia, Vladímir Putin, va denunciar en la recent cimera del G-20 a Antalya, Turquia, la passivitat de la comunitat internacional davant el tràfic il·legal de petroli per part de l'EI i va acusar obertament diversos països del grup de finançar els gihadistes, en clara al·lusió a Turquia i l'Aràbia Saudita.