Abdelhamid Abaaoud, presumpte cervell dels atemptats de París i abatut en l'operació antiterrorista de dimecres, era un gihadista belga d'origen marroquí de 28 anys, considerat l'inspirador de nombrosos projectes d'atemptats a Europa en nom de l'Estat Islàmic. Abaaoud, segons la Fiscalia de París, va morir en l'assalt a un apartament de Saint-Denis, a la perifèria nord de París, on va aconseguir desarticular-se un comando preparat per atemptar.

El terrorista, que usava els àlies d'Abú Omar al-Baljiki i Abú Omar al-Sousi, era amic d'infància dels germans Abdeslam, i en particular de Salah, l'home més buscat d'Europa des de diumenge, quan va ser identificat com a membre d'un dels comandos. Tots van créixer al districte brussel·lès de Molenbeek, on el pare d'Abaaoud tenia una botiga de roba.

Va estar implicat en un atracament el 2010 amb Salah i amb el germà d'aquest, Ibrahim, que es va suïcidar amb una armilla d'explosius a París divendres. L'historial policial d'Abaaoud inclou altres delictes de delinqüència comuna, a la capital belga, el 2010 i el 2011, abans de passar al terrorisme gihadista. El 2013 va viatjar de Bèlgica a Síria i apareix per primer cop en un vídeo del grup gihadista, on explica que s'entrena amb altres francesos a prop d'Alep.

En algunes imatges se'l veu grenyut i somrient amb el seu germà Younés, llavors de 13 anys i amb un kalashnikov a la mà, presentat llavors com el gihadista més jove del món. Aviat se li va encarregar el reclutament de combatents francòfons sota les ordres d'Abu Mohammed al Adnani, el portaveu de l'EI. El juliol la justícia belga el va condemnar en rebel·lia a 20 anys de presó en un procés de reclutament de joves belgues que integraven l'organització terrorista a Síria. El març del 2014, la seva cara es va fer coneguda en divulgar-se uns vídeos en què conduïa una camioneta que arrossegava diversos cadàvers mentre feia bromes amb els seus com- panys, en una zona de Síria controlada per l'organització gihadista.

El govern li atribueix un "paper determinant" en la massacre de París i se suposa que va estar darrere de diversos atemptats i temptatives de l'Estat Islàmic a Europa.

Vincles amb Charlie Hebdo

El 15 gener del 2015, poc després dels atemptats contra Charlie Hebdo i contra objectius jueus, la policia belga va desmantellar a Verviers una xarxa de terroristes que preparaven accions contra comissaries i que estarien relacionats amb Abaaoud.

També es creu que va planificar l'atac terrorista del tren Thalys Amsterdam-París l'agost passat, perpetrat pel marroquí Ayub El Jazzani, i també el que va ser avortat contra una església a Villejuif, als afores de la capital francesa, en ser detingut qui devia ser el seu executor, Sid Ahmed Glam, després de matar una dona.

Se'l vincula amb dos terroristes detinguts el juny, un a la seva tornada de Turquia i un altre que preparava un acte terrorista, capturat a Istanbul quan anava volar a Praga amb un fals passaport suec. Els serveis secrets francesos van detenir l'agost passat un gihadista que va confessar que Abaaoud li havia encarregat atemptar "contra una sala de concerts" per fer "el màxim nombre de víctimes possible", segons Le Monde".