La CUP va tancar ahir les veus "neoautonomistes" a CDC i va rebutjar tant els "xantatges" sobre la investidura d'Artur Mas com que els convergents tornin a l'ambigüitat sobre la independència: "ni peix al cove, ni la puta i la Ramoneta". Amb tot, la CUP va evitar, ahir, per primer cop, explicitar un "no" a la investidura de Mas.

El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, va expressar aquest rebuig en una roda de premsa al costat dels seus companys d'escó, que han sortit en tromba contra les crítiques fetes per figures de relleu de CDC, com Andreu Mas-Colell i Francesc Homs, per les exigències que posa la CUP per aconseguir un acord d'investidura.

La CUP, van explicar els seus diputats, rebutja "xantatges" per obligar-la a investir Artur Mas President de la Generalitat i pensa sotmetre a votació en una "assemblea nacional oberta" la proposta formal que els plantegi Junts pel Sí.

La diputada de la CUP Gabriela Serra va precisar que l'assemblea informativa del dia 29 suposa per a la CUP "una cita important i serà molt definitiva", encara que no es va atrevir a pronosticar si podria servir per ratificar un hipotètic acord amb JxSí.

Baños va tornar a repetir que la CUP desitja ser la "molla o el tensor" per garantir que "tot es faci bé i de forma profunda i seriosa", i va diferenciar les pressions del sector "neoautonomista" de CDC de la negociació que els planteja Junts pel Sí.

Segons Baños, "hi ha sectors que són partidaris del dilacionisme, de negociar de forma lenta i superficial, però la CUP garanteix", va remarcar, que el procés cap a la independència "sigui irreversible i popular", a més de "consensuat".

Baños va arremetre contra la campanya "de declaracions i articles d'opinió" empresa tant des del govern en funcions com des de fora, perquè planteja un dilema que creien superat amb l'aprovació de la resolució inicial del Parlament, "que és la dialèctica entre ruptura i reforma".

Després d'escoltar les declaracions de l'exconseller de CDC Francesc Homs, Baños va criticar la irrupció d'"un escenari neoautonomista" que la CUP donava per enterrat i que comportaria tornar a la pràctica de la política possibilista del peix al cove i de la puta i la Ramoneta. "Sí queden autonomistes a CDC que ho expliquin als seus votants, a veure què els diuen, però no a nosaltres", va afirmar Baños, per a qui "estan aflorant interessos que estaven ocults" i va constatar que "hi ha sectors que creuen que la independència és canviar-ho tot perquè no canviï res", especialment, ha dit, la preservació dels interessos "de l'oligarquia".

"Una mala setmana per al sector 'lampedusià o neoautonomista' de CDC", va dir Baños en al·lusió a l'escriptor italià Giuseppe Tomasi di Lampedusa, que va propugnar una política de canviar-ho tot perquè en realitat no canviés res. Segons Baños, la CUP desitja que es compleixi el full de ruta de JxSí perquè "té punts de con- fluència amb el nostre" i va negar que la seva formació vulgui "imposar" el seu programa o que algú "s'estigui abaixant els pantalons" davant les seves exigències.

De fet, i a diferència de rodes de premsa anteriors, cap representant de la CUP va dir ahir que investeixin Mas sota certes circums-tàncies i condicions, i Baños va remarcar: "treballem per complir un mandat i el que passi en les eleccions del 20 de desembre a nosaltres no ens preocupa, perquè no ens presentem i estem per altres coses". Pel que fa a la "campanya mediàtica" que la CUP interpreta que s'ha posat en marxa, Gabriela Serra va dir que "genera confusió, però la CUP és impermeable (...), ens pot molestar, però no ens fa por, i en canvi hi ha gent que pot sentir-se preocupada" ja que "la població està expectant".