Regió 7

França creu que hi ha risc d´atemptats biològics i químics

L'Assemblea Nacional francesa accepta prorrogar tres mesos l'estat d'emergència

20.11.2015 | 00:00
L´Assemblea Nacional va aprovar ahir allargar l´estat d´emergència
L´Assemblea Nacional va aprovar ahir allargar l´estat d´emergència

El primer ministre de França, Manuel Valls, va advertir ahir a l'Assemblea Nacional del "risc d'armes químiques i bacteriològiques" en futurs atacs terroristes. "Actualment no cal excloure res. Ho dic amb totes les precaucions que s'imposen, però ho sabem i ho tenim en compte: pot haver-hi risc d'armes químiques i bacteriològiques", va explicar-se.
"Estem en guerra. No en una guerra a la qual la història ens ha acostumat tràgicament. Una nova guerra, exterior i interior, en la qual el terror és el primer objectiu i la primera arma", va afegir Valls, que va enumerar els atemptats que ha tingut França en l'últim any -des de l'atac a Charlie Hebdo i a un supermercat jueu el gener, als de divendres i temptatives com l'acció a l'agost contra un tren Thalys. "És una guerra en què el front de combat es desplaça constantment i és en el cor de la nostra vida quotidiana", va agregar Valls, que la va descriure com "una guerra planificada i duta a terme per un exèrcit de criminals".
Segons Valls, la "novetat és la forma d'operar, que evoluciona sense parar. La macabra imaginació dels qui donen les ordres no té límits: fusell d'assalt, decapitació, bombes humanes, armes blanques... o tot alhora, perpetrats per individus, comandos particularment organitzats", va dir.

Prorrogat l'estat d'emergència
Els diputats francesos van aprovar ahir de manera pràcticament unànime perllongar tres mesos la durada de l'estat d'emergència al país i reforçar aquest règim d'excepció, presentat pel govern com a indispensable per contrarestar l'actual amenaça terrorista. L'aprovació va aconseguir 551 vots a favor, sis en contra i una abstenció. I en conèixer el resultat, Valls va voler emfatitzar que França envia un missatge "molt clar" que el país està "en peu" de guerra, "els combatrà" i els destruirà.
L'actual estat d'emergència, de dotze dies de durada, es va decretar a les onze de la nit de divendres per al territori metropolità i Còrsega, i dimarts es va ampliar als territoris francesos d'ultramar per coherència amb la resta del dispositiu.
L'aprovat ahir ho perllonga tres mesos a partir del 26 de novembre, data en la qual expira el decret del dia 14, un període que la dreta voldria haver allargat a mig any, en apuntar que "es queda curt", i que alguns ecologistes preferien haver limitat a dos mesos.
El text aprovat amplia l'assignació del règim de residència vigilada a persones el comportament de les quals, companyies o declaracions es presentin com una amenaça per a la seguretat o ordre públic.
Alguns d'aquests individus podrien ser obligats a portar un braçalet electrònic, segons una reforma que valida també l'eventual bloqueig de pàgines web i xarxes socials que facin apologia del terrorisme.
El text, que avui serà sotmès a la votació del Senat, on no es preveuen obstacles a donar-hi el llum verd, possibilita igualment la dissolució d'organitzacions vinculades a persones a les quals se'ls hagi assignat aquest tipus d'arrest domiciliari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Enllaços recomanats: Premis cinema