Almenys 27 ostatges i 13 terroristes van morir ahir en l'atac perpetrat per un presumpte grup gihadista contra un hotel de Bamako (Mali) i que va prendre com a ostatges 170 persones. Segons la Missió de l'ONU al país (MINUSMA) i fonts de seguretat de Mali, els efectius de seguretat van aconseguir abatre els 13 assaltants que van perpetrar aquest atac a l'hotel Radisson Blu i van alliberar la resta d'ostatges.

El ministeri d'Exteriors espanyol va comprovar que hi havia un ciutadà espanyol entre els ostatges segrestats i va confirmar que es trobava bé. L'assessor de la direcció del Parlament belga, Geoffrey Dieudonné, va morir en l'assalt.

L'atac perpetrat contra l'hotel de luxe és el mateix d'aquest tipus que es registra al país africà aquest any, en tots els casos executats per gihadistes que tenien com a objectiu establiments on es reuneixen els occidentals a Mali. A l'hotel estaven allotjats diversos ciutadans de nacionalitat xinesa, belga, índia i membres de la tripulació d'Air France i Turkish Airlines.

L'atac va ser reivindicat pel grup Al Murabitún de Mojtar Belmojtar, fundat el 2013 i resultant d'una escissió d'Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI). Belmojtar, de nacionalitat algeriana, és una de les personalitats més esmunyedisses dels grups terroristes que es mouen al Sahel en els últims anys, i se l'ha donat per mort diverses vegades. No obstant això, AQMI també va reivindicar l'atac, la qual cosa constituiria tota una novetat en el volàtil escenari malià: una aliança de grups.

Un altre dels grups gihadistes actiu a Mali, Ansar al Dine, dirigit per un altre històric rebel del Sahel, Iyad Ag Ghali (reconvertit d'independentista tuareg en gihadista), va publicar dimecres passat un vídeo en el qual va demanar als seus simpatitzants continuar la lluita contra França, al mateix temps que va denunciar l'acord de pau aconseguit fa mesos entre el govern de Mali i els separatistes.

França, antiga potència colonitzadora a Mali, continua sent el principal sostenidor polític i econòmic del país, i té a més un contingent de diversos centenars de soldats desplegats dins l'anomenada Operació Barkhane, un desplegament de 3.000 soldats actius a diversos països del Sahel amb dues bases principals, Gao (Mali) i Yamena (Txad).

L'atac perpetrat és el tercer contra llocs concorreguts per occidentals en un any a Mali. El dia 6 de març, un restaurant de la capital anomenat La Terrace va ser atacat per dos homes emmascarats que van irrompre de nit i disparant a cegues -hi van morir un francès, un belga i tres malians.

El segon atac, similar al d'ahir, va tenir lloc el 7 d'agost a la perifèria de Mopti, ciutat del nord de Mali, quan un grup de gihadistes va entrar a l'hotel Byblos de Sévére on van estar-hi 24 hores i van matar cinc persones abans que la policia els arrestés.