El secretari general del departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Albert Carreras, va recomanar ahir als farmacèutics catalans, als quals la Generalitat deu més de 330 milions d'euros, que "posin una espelma" per veure si poden cobrar.

En declaracions a Rac-1, Carreras va dir que és "incapaç" de poder dir quan podran pagar als farmacèutics, que fa quatre mesos que no cobren les factures dels medicaments, i va retreure al govern central les condicions que els posen per pagar el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

"Cadascú que posi una espelma a la seva patrona de preferència i entre tots aixequem un clamor, perquè és una discriminació humiliant, injusta", va declarar Carreras, que va assegurar: "dijous o divendres al matí li hauria dit que estàvem en espera de l'ampliació del FLA (...) però ara em veig incapaç de dir res".

"Vistes totes les condicions que posen, no sabem quan podrem pagar ni què podrem pagar. Ens han posat una llista de prioritats que és pràcticament tot el pressupost de la Generalitat", es va queixar el número 2 d'Economia de la Generalitat. Segons Carreras, aquestes condicions per pagar el FLA suposen "una aplicació inconstitucional de l'article 155. Estem desolats".

"Estem parlant d'una intervenció completa i exhaustiva de les finances de la Generalitat", va recalcar Carreras, que ha assegurat que és "completament fals" que la Generalitat no hagi justificat 1.300 milions d'euros.

"Ells saben que és completament fals -va dir-, és gesticulació electoral de la més baixa. Són obres que va fer la Generalitat licitades entre el 2004 i el 2009, i fetes de 2005 a 2013, acabades completament i no representen una despesa nova sobre aquest any de cap manera".

Carreras va advertir que "vistes totes les condicions que posen i que ens anuncien que ens informaran de tots els procediments i encara no ho han fet, estem completament perplexos. No sabem quan podrem pagar ni què podrem pagar". "Vull pensar que els pagaments previstos per al 30 de novembre es mantindran tal com estan previstos. Per als proveïdors, estàvem en espera d'aquesta ampliació, que ara no sabem com arriba", va alertar el número dos d'Economia, que va anunciar que "a Hisenda li passarem una llista del que enteníem que calia pagar".

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar que la Generalitat tindrà accés als 3.034 milions d'euros del FLA que va aprovar el consell de ministres quan "compleixi" les noves condicions que li va imposar divendres, quan va establir "controls específics i addicionals" per assegurar que els fons es destinen al pagament a proveïdors i no a "vel·leitats independentistes". Són uns controls que només s'imposen a Catalunya i no a altres comunitats autònomes.

Segons Montoro, l'Estat pagarà "quan Catalunya compleixi" però el que ha de fer la Generalitat és "no distreure l'atenció" i gestionar correctament els diners dels ciutadans. D'altra banda, el ministre va afirmar que ha encarregat a la Intervenció General de l'Estat, l'INE i al Banc d'Espanya que obrin una investigació sobre els 1.300 milions d'euros que segons el ministeri Catalunya no va comptabilitzar correctament.

El ministre va aprofitar la seva intervenció a la Conferència sobre l'Estratègia de Fons Europeus 2014-2020 per recordar l'existència de les noves condicions per a Catalunya, que impliquen que la Generalitat disposa de deu dies per certificar totes les factures del 2015, tant les que estan ja executades com les que estan per emetre, així com les previstes per al 2016. La Generalitat anirà rebent els 3.024 milions a mesura que l'interventor redacti un informe mensual favorable que certificarà que els diners es destinen a les finalitats previstes.

Més reaccions

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va acusar el govern espanyol d'"humiliar" els catalans amb les noves condicions que imposa a la Generalitat per al FLA, cosa que veu com una "nova prova" que "cal sortir de l'Estat". La candidata del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, va retreure ahir que els governs central i de la Generalitat "s'estiguin donant bastonades" amb el finançament del FLA, ja que això perjudica "tots els catalans".

La portaveu d'ICV, Marta Ribas, va acusar de "cinisme" el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, per haver carregat contra el govern per "intervenir" les finances de la Generalitat ja que CiU va votar a favor de la llei d'estabilitat financera al Congrés.

Per la seva banda, el número u de la llista per Barcelona d'ERC a les generals, Gabriel Rufián, va alertar del "perill" que Montoro, "sigui, de facto, el president de la Generalitat", per la seva intervenció de les finances de l'executiu català.