Almenys 12 membres de la guàr-dia presidencial van morir i 16 més van resultar ferits en un atemptat perpetrat a la capital de Tunísia, que les autoritats no van dubtar a atribuir als gihadistes i que és el tercer que pateix el país aquest any.

L'atac, que va tenir lloc ahir al vespre, a la cèntrica avinguda Mohamed V, una de les artèries de la ciutat, va obligar el govern a decretar l'estat d'emergència a tot el país i un toc de queda a la capital, per segona vegada aquest any. L'atemptat suposa un canvi en l'estratègia dels gihadistes, ja que després d'enfonsar la indústria del turisme apunten ara contra les forces de seguretat.

"Ha estat una bomba enganxada a la part inferior del vehicle o deixada al carrer, i probablement accionada per control remot en passar per aquí", va explicar una font de Seguretat a prop de lloc dels fets. "Hi havia molts cadàvers per terra, alguns de mutilats, i l'autobús ha quedat destrossat. Completament destruït", va explicar Mohammad Mahmud Hamudi, jove que minuts abans havia passat a prop del lloc. La zona de l'atac és, a més, altament simbòlica: l'autobús va esclatar davant la seu de l'antic partit del dictador deposat Zinedin el Abedin Ben Ali i a escassos 200 metres de la plaça del 14 de gener, data en què va ser deposat. Es tracta d'un ampli espai, presidit per un enorme rellotge de ferro en forma de piràmide, que uneix el bulevard Habib Bourguiba, centre comercial de la ciutat, i l'avinguda Mohamed V, centre de negocis i lloc on es concentren diversos edificis oficials.

L'atemptat d'ahir és el tercer que pateix Tunísia el 2015 després dels perpetrats el 18 de març i el 26 de juny, al museu del Bardo, el més important de la capital, i a la platja d'un hotel de la ciutat costanera de Susa. Aquells atacs van causar la mort de 60 turistes estrangers -22 al Bardo i 38 a Susa- i van enfonsar la indústria del turisme.