El President català en funcions, Artur Mas, va titllar ahir de "bel·ligerància excepcional" l'actitud del govern central "en contra de tota de la ciutadania catalana", a la qual "castiga" i "agredeix" per decisions "polítiques" defensades per vies "pacífiques, democràtiques i "respectuoses amb els drets humans". En una roda de premsa al Palau de la Generalitat després de la reunió del Govern, Mas va anunciar que ha encarregat als serveis jurídics de la Generalitat que estudiïn totes les vies de recursos jurídics possibles. Pel que fa a la resposta política, va apuntar que serà "fer el procés més irreversible" i eixamplar la seva base social.

Mas va acusar el govern central de fer "una agressió institucional" a través de l'"ús de la força" de l'Estat pel fet que a Catalunya es defensi "un projecte polític, pacífic i respectuós amb els drets humans", en al·lusió al sobiranisme. Va qualificar de mentida "total i absoluta" que la Generalitat hagin ocultat els 1.300 milions d'euros, ja que era un import que el govern coneixia des del 2009, segons va defensar Mas, que va acusar l'Executiu del PP d'usar aquesta xifra per "atacar" i "castigar" Catalunya. En aquesta línia, va advertir al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que "juga amb foc" i "s'acabarà cremant", ja que, segons va indicar, el govern central té deficiències en el finançament que un dia li poden causar problemes davant la UE.

Mas va advertir que, o Catalunya segueix pel camí sobiranista, o serà "engolida per la maquinària" de l'Estat, i va apuntar que el govern del PP, amb aquest tipus d'"agressions", està "ajudant" a "eixamplar el sobiranisme".

Diàleg obert després del 20-D

En aquesta línia, el President en funcions va mantenir la voluntat de diàleg amb "un altre govern central" després del 20-D que no "es dediqui a l'agressió institucional permanent" ni "intervingui" l'autonomia catalana, com, segons el seu parer, fa l'Executiu del PP, amb el qual creu que el diàleg "no és possible". Mas va apuntar que si el 20 de desembre a Espanya hi ha un govern diferent que "no es dediqui a l'agressió institucional permanent i que no persegueixi" les persones per les seves "idees polítiques" -en al·lusió al moviment independentista- llavors "és evident que les institucions catalanes estan en aquesta actitud de parlar i negociar". No obstant això, el President en funcions va recalcar que amb l'actual govern central "el diàleg no és possible" quan adopta decisions que afecten "tota la població catalana".