El president francès, François Hollande, no va aconseguir ahir dissipar l'escepticisme del seu homòleg dels EUA, Barack Obama, respecte a una possible coordinació amb Rússia per combatre l'Estat Islàmic (EI), un objectiu que el líder nord-americà va condicionar a un "gir estratègic" previ de Moscou.

En una reunió a la Casa Blanca, Obama i Hollande van decidir "intensificar" els atacs contra EI a l'Iraq i Síria per "reprendre territoris clau en els dos països", a més de combatre el finançament dels gihadistes i compartir millor la seva informació d'intel·ligència, en paraules del mandatari francès.

Hollande va visitar Washington dins la marató diplomàtica que ha emprès després dels atacs terroristes del 13 de novembre a París, per aconseguir que les coalicions que actualment dirigeixen Estats Units i Rússia a Síria es converteixin en una d'única.

La resposta que va rebre d'Obama no va ser diferent de la que el mandatari ha expressat en les últimes setmanes: serà "difícil" cooperar mentre Rússia no canviï l'objectiu dels seus atacs a Síria, que segons EUA es dirigeixen majoritàriament contra grups opositors al líder sirià, Baixar al-Assad.

"El president Hollande i jo estem d'acord que Rússia podria exercir un paper més constructiu si canviés l'enfocament de la seva estratègia per derrotar EI", que ara està "més centrada a enfortir Al-Assad", va afirmar Obama en una conferència de premsa al costat d'Hollande a la Casa Blanca. "Fins que això no passi, és molt difícil, perquè si la seva prioritat és atacar l'oposició moderada que pot integrar en el futur part d'un govern sirià incloent, Rússia no tindrà el nostre suport ni el d'altres membres de la coalició" a la qual pertanyen Estats Units i França, va afegir.

Hollande va assumir el missatge i va assegurar que el traslladarà al president rus, Vladímir Putin, en la reunió que tots dos mantindran demà a Moscou.

"Demanaré al president Putin el que ja he dit diverses vegades als russos: que els atacs aeris han de ser contra Daesh, contra el terrorisme", va sostenir Hollande.