La Mesa del Parlament de Catalunya va aprovar ahir presentar al·legacions a la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) de la declaració d'inici del procés de "desconnexió" amb l'Estat espanyol aprovada per Junts Pel Sí (JxS) i la CUP en el primer ple d'aquesta legislatura.

La decisió de recórrer la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) va tenir ahir el suport dels quatre membres de Junts pel Sí a la Mesa i també del representant de Catalunya Sí que es Pot, mentre que van votar-hi en contra els representants de Ciutadans i PSC. El PPC i la CUP no formen part de la Mesa, encara que participen en les seves reunions. La cambra catalana anirà a la presentació de les al·legacions abans de divendres, moment en el qual s'acaba el termini disponible per portar-ho a terme.

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas (JxS), va al·legar ahir en roda de premsa que un "òrgan jurisdiccional" com el Tribunal Constitucional no pot "detenir" l'"impuls polític" de la cambra catalana.

De la seva banda el vicepresident segon de la cambra catalana, José María Espejo-Saavedra (C's), va afirmar que des de la seva formació consideren que la resolució està fora del marc competencial de la cambra i va assenyalar que al seu parer no és només una "declaració política" sinó que també té efectes jurídics.

A la Mesa ampliada del Parlament també es va aprovar per unanimitat una proposta feta per Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, perquè els serveis jurídics del Parlament elaborin un informe sobre els possibles "efectes jurídics" de la resolució independentista aprovada en el primer ple d'aquesta legislatura, el 9 de novembre passat.

En aquesta Mesa ampliada, que inclou els representants de tots els partits, es van aprovar amb el vot en contra de la CUP les retribucions anuals als grups polítics amb representació a la cambra catalana per a tota aquesta legislatura. En el marc d'aquest repartiment, Junts pel Sí serà qui més recursos ingressarà amb un total de 7 milions d'euros, seguit de Ciutadans (C's), que obtindrà 2,7 milions d'euros, mentre que PSC, PPC, SíQueEsPot i la CUP rebran al voltant d'un milió d'euros cadascun per a les seves despeses d'infraestructura.

Lluís Corominas va especificar que aquests pagaments tenen un caràcter anual i que en cas que la legislatura durés menys d'un any, els grups en rebrien la part proporcional.