Com creu que està vivint el país els dos mesos transcorreguts des del 27-S?

Hem de tenir present que estem vivint uns moments molt especials i importants per a Catalunya i que ho estem fent amb molta normalitat. Totes les coses funcionen amb normalitat i la gent està responent bé.

Repetir les eleccions seria un fracàs? Qui en seria el principal responsable?

No seria un fracàs però, en canvi, sí que penso que convé que no es repeteixin perquè el normal és que s´acceptin els resultats de les que es van celebrar i que es formi el govern que s´hagi de formar, o que sigui possible formar. Seria compartida. El que sí que és cert és que el grup parlamentari més gran és el que es queda amb la part més alta d´aquesta responsabilitat perquè és el que ha de fer possible formar govern i ha de ser prou diligent per poder-ho fer.

Artur Mas té futur si no pot ser president?

Sí. Lligar el futur d´una persona només a la política no està bé. Penso que en té per fer el que vulgui i fins i tot en té a la política. El seu futur és a les seves mans. No està en mans de ningú altre.

Veu el procés sobiranista tocat definitivament, o només travessa un mal moment?

Penso que el procés sobiranista està passant per un bon moment, no pas per un mal moment, i que ningú no es podia pensar que això seria un camí de flors i violes, tot i que, si els resultats de Junts pel Sí haguessin estat més amplis, potser hauria estat més ràpid. Tal com va anar, serà més llarg i tindrà més dificultats, però som en un bon moment perquè s´està negociant i parlant. El que és dolent és quan no es parla i no es negocia. Tots tenim una mica massa de pressa, però estic convençut que sortirà bé perquè les persones que se n´ocupen en tenen ganes.

Com veu la posició del govern central? Espera un canvi després del 20-D?

El govern central està fent el mateix que feia abans, que és recentralitzar i fer la traveta al màxim a l´autonomia de Catalunya i a totes les autonomies. Sobretot des que va arribar el PP. A qui perjudica abans, i ara molt més, és a la ciutadania. Tenir segrestada la Generalitat impedint que faci efectius els seus pagaments és molt greu. S´està posant fora de la llei però, per desgràcia, vivim en un Estat on la justícia està al servei dels polítics i, sobretot, del poder central. No. Per a això hem d´anar amb molta tranquil·litat i pensar que aquest procés serà molt llarg i complicat perquè ens complicaran molt més les coses, encara. No podem pensar que un procés que va sobre la independència no tindrà uns costos.