Amb la incorporació de C's, UPyD, Unió i PAR són ja nou els partits que s'han sumat al pacte antigihadista que el febrer van impulsar el PP i el PSOE per lluitar contra aquesta amenaça terrorista, i del qual formen part també CC, Foro Asturias i UPN. Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va denunciar que ningú el va convocar a la signatura del pacte, el que, segons el seu cap de llista a les eleccions generals, Francesc Homs, demostra l'"ús partidista" del terrorisme que fa el PP.

Geroa Bai tampoc no va ser convidada a participar-hi, segons el seu portaveu al Parlament de Navarra, Koldo Martínez, que va criticar el "menyspreu" amb el qual segons ell actuen els promotors del pacte antigihadista. Dels partits amb representació parlamentària van faltar-hi també ERC, Amaiur, Compromís i BN.

El ministeri d'Interior va ser l'escenari de la firma dels nous partits aprofitant una reunió de la comissió de seguiment presidida per Fernández Díaz, que va convidar la resta de forces a sumar-s'hi. A la rúbrica van assistir-hi, a més del ministre, Rafael Hernando (PP), Antonio Hernando (PSOE), Albert Rivera (C's), Josep Sánchez Llibre (UDC), Andrés Herzog (UPyD), Ana Oramas (CC), Carlos Salvador (UPN), Arturo Aliaga (PAR) i Cristina Coto (Foro), així com Rafael Mayoral (Podem) com a observador. Tots van traslladar a les forces de seguretat, als serveis d'intel·ligència i a jutges i fiscals el seu suport i reconeixement en la lluita antiterrorista.

"Com més siguem, millor", va destacar el ministre en una compareixença de premsa, on va insistir que "junts som més forts", sobretot quan es tracta d'una amenaça a tots, al present i al futur, d'un risc "molt real" a tota la comunitat, de la qual ningú no està exempt.

No van ser-hi presents els líders dels dos principals partits, tots dos en precampanya electoral, el president del govern, Mariano Rajoy, ni el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Davant les crítiques de partits com C's i UPyD per aquestes absències, els seus portaveus van argumentar que tots dos ja van signar el pacte el febrer, i que la d'ahir era una reunió de la comissió de seguiment.

IU va rebutjar subscriure el pacte per creure que és "el consens de la por", que servirà per retallar llibertats i drets, mentre que Podem va preferir ser-hi en qualitat d'observador. Tampoc el PNB no l'ha signat perquè considera que consagra la cadena perpètua i l'excepcionalitat i, tot i que va reiterar el compromís contra el terrorisme, i va reclamar que a més de fotos i escenificacions en període electoral s'acompanyi de fets i decisions contra aquesta xacra.

En tot cas, el titular d'Interior va assegurar que el que no ha signat és perquè no ha volgut: "si ha- guessin volgut, només haurien d'haver-ho dit". Tots els signants van apel·lar a la unitat com el millor instrument per combatre la xacra terrorista i, amb matisos, van confiar que la proximitat de les eleccions generals no condicioni la postura espanyola.