Junts pel Sí va oferir a la CUP una proposta per a un "Govern de transició" amb un sol president i tres "comissions de govern", una d'elles dirigida per un vicepresident, que treballarien de forma col·legiada amb el cap de l'executiu, que se sotmetria a una qüestió de confiança en el termini de 10 mesos.

En un comunicat, JxSí va remarcar que en aquest govern el president de la Generalitat mantindria "les seves atribucions pròpies" i es nomenaria un vicepresident, que assumiria la comissió delegada d'Economia, sense concretar noms, encara que aquesta àrea recauria amb tota probabilitat en el president d'ERC, Oriol Junqueras.

Les altres dues comissions de Govern serien les d'Afers Institucionals i d'Exteriors, que assumiria en principi Raül Romeva, i la de l'estat del Benestar, que seria per a Neus Munté. La proposta és un nou intent per acostar la CUP a l'acord abans de l'assemblea que la formació antisistema celebrarà aquest ?diumenge per debatre sobre la possibilitat de donar suport a un govern d'Artur Mas, el candidat de JxSí a la presidència que els cupaires ja han descartat investir dues vegades.

L'estructura presentada per JxSí aprofundeix en la proposta de Mas en el segon debat d'investidura: una presidència a les seves mans però amb direcció compartida amb tres persones més, que, segons fonts de les negociacions, serien en principi Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté.

La proposta donada a conèixer ahir inclou, com a nous detalls: que hi haurà un vicepresident i tres comissions de govern, una estructura que JxSí veu "prou fort per fer front a les envestides de l'Estat" i que atorga "l'equilibri necessari per encarar la difícil gestió del dia a dia i el compliment del mandat ciutadà" de dur a terme el "canvi de legalitat".

Segons el comunicat, el president i el vicepresident acordaran mecanismes de coordinació de les tres comissions delegades, amb la finalitat de "reforçar aquest caràcter de Govern de transició". A més, donada l'"excepcionalitat del moment", al cap de deu mesos el president de la Generalitat es compromet a sotmetre's a una qüestió de confiança, un mecanisme de control parlamentari que serviria per avaluar el compliment dels compromisos acordats.

Segons la normativa, el president necessitaria una majoria simple del Parlament per poder mantenir el càrrec, així que requeriria el vot favorable de la CUP si la resta de partits de l'oposició s'hi oposen.

Cap a una nova legalitat

L'aliança independentista va assegurar que la voluntat és "construir una nova legalitat" que permeti, arribat el "moment acordat", substituir l'"actual marc autonòmic obsolet", i, en segon lloc, posar en marxa el "procés constituent" que garanteixi que la ciutadania "piloti" un procés que "mai no quedarà complet si no es ratifica via sufragi popular".

I tot això, indica el comunicat, sense "oblidar les urgències socials", actuant així en tres àmbits que per a Junts pel Sí són "indissociables" i estan "en el mateix nivell".

L'aliança que hi ha entre CDC i ERC va recalcar que treballa per poder arribar a un acord que "no deixi vencedors ni vençuts" i pugui donar resposta al "mandat democràtic rebut el 27 de setembre" davant un Estat que ha qualificat d'"institucionalment implacable" i que "perjudica el ?benestar dels ciutadans de Catalunya".