La CUP ha reafirmat avui en l'assemblea celebrada al Nou Congost de Manresa el "no" a la investidura del candidat Artur Mas, i després de realitzar una consulta entre els assistents, ha decidit seguir negociant "una alternativa" i demanar a JxSí que "es mogui" en aquesta qüestió.

Després de celebrar durant tot el dia un intens debat sobre els quatre escenaris a considerar, els 1.200 militants i simpatitzants de la CUP han fet una votació, que ha donat el següent resultat: el 'no' a Mas ha obtingut 823 vots, i el 'sí condicionat', 434, mentre que els partidaris d'esperar a després de les eleccions del 20D han estat 139 i els d'anar a unes eleccions al març, 574.

La CUP, no obstant això, s'ha emplaçat a seguir negociant amb Junts pel Sí i també a convocar una Assemblea Nacional decisòria que encara no té data concreta.

Els resultats de l'assemblea han estat anunciats pel diputat per Girona, Benet Salelles, qui ha apuntat que "l'escenari que més adhesions ha suscitat és el de seguir explorant un pla de xoc de mesures socials, un procés de ruptura i una presidència alternativa a Artur Mas".

Segons Salelles, "els de JxSí diuen que s'han mogut molt i que nosaltres no, però si continuen proposant al mateix candidat, no veiem que el que diuen es basi en fets", i en aquest punt, ha indicat que la CUP "els hem proposat fins a cinc solucions diferents".

Entre crits d'"alerta Convergència, se'ns acaba la paciència", Salelles ha assenyalat que "qui s'ha mogut som nosaltres, i a l'altra banda no volen canviar res que tingui relació amb les privatitzacions o les retallades".

Ha explicat, no obstant això, que "seguirem asseguts a la taula de negociació fins que ens posin a sobre de la taula un pla de xoc, un procés de ruptura i un candidat a la presidència que no recaigui en Artur Mas".

En la mateixa línia, la diputada i dirigent d'Endavant -un dels sectors que hi ha a la CUP- Anna Gabriel ha confirmat que l'última paraula respecte a les negociacions la tindrà una Assemblea Nacional però que "a partir de demà seguirem treballant i proposant, encara que se'ns ha demanat que passem a l'ofensiva, que premem l'accelerador".

"Volem respostes concretes, que es reorientin les taules de negociació, nosaltres no els demanarem que assumeixin el nostre programa però no renunciarem a posar els mínims necessaris per a la gent d'aquest país", ha explicat abans de puntualitzar que no és la CUP la que advoca per unes eleccions el mes de març.

L'exdiputat David Fernàndez ha agraït el suport amb què compta el projecte de la CUP i ha apuntat que la seva formació mai ha estat partidària de signar xecs en blanc, encara que ha admès que hi ha una negociació "a contrarellotge i sembla que el temps s'acaba".

Segons David Fernàndez, "hem vingut a guanyar i no fallarem mai a la llibertat política del nostre poble, ni tampoc a la justícia social i a la ruptura democràtica".

La diputada Gabriela Serra ha afirmat que "ens tenen por perquè ens volen homologats, encotillats i porucs" i la CUP "no és res d'això", i ha advertit que "de CUP només n'hi ha una, és un puny, i a casa discutim i som fidels en les nostres posicions, però quan sortim a fora actuem com una única força".

"Nosaltres no portem només cinc anys d'independentisme, sinó més de trenta", ha subratllat en una al·lusió indirecta a CDC.

Jornada de debat al Nou Congost

Un total de 1.254 inscrits, provinents de tot Catalunya, han participat aquest diumenge al debat nacional de la CUP al pavelló del Nou Congost.

Els militants han anat arribant de forma esglaonada aquest matí i han omplert el vestíbul on hi havia la taula amb el registre de militància abans d'accedir a les grades del pavelló.

Durant el matí, la comissió negociadora per a l'acord amb Junts pel Sí ha presentat tres informes a la militància. Posteriorment, han pres la paraula representants de totes les assemblees territorials, moment en què s'han escoltat opinions polaritzades sobre la investidura d'Artur Mas, segons han explicat assistents bagencs a la trobada.

A un quart de tres de la tarda, el debat ha fet una pausa per dinar, majoritàriament a base d'entrepans i begudes que s'han venut davant del pavelló. A la tarda, el debat ha de continuar amb el debat sobre els quatre escenaris possibles de la negociació, i les conclusions.

Un total de 65 periodistes acreditats han estat presents al Nou Congost per cobrir el debat.

El format de l'assemblea

En principi, a l'assemblea no cal votar ni aprovar res, ja que únicament ha estat convocada per valorar l'estratègia de la comissió negociadora amb JxSí, i per estudiar "el camí que cal seguir".

L'assemblea ha arrencat amb un informe de la comissió negociadora, seguit d'una valoració de cadascun dels diputats i dels membres del secretariat nacional. Després es preveu que intervinguin representants de les organitzacions territorials a fi d'exposar els criteris defensats en les seves respectives assemblees celebrades aquesta setmana, en les quals hi ha hagut posicionaments molt repartits entre el sí i el no a investir el candidat de JxSí. La reunió conclourà a mitja tarda després que tingui lloc un "macrodebat" obert a tots els assistents, i unes breus intervencions obertes als mitjans de comunicació. El fet que no es prevegi cap votació vinculant no treu que l'assemblea pugui servir per orientar l'estratègia dels representants de la CUP a la comissió negociadora.

La CUP va proposar Viver Pi-Sunyer com a alternativa a Mas a la presidència de la Generalitat

La CUP va posar sobre la taula el nom de l'exmagistrat del TC i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, com a alternativa a Artur Mas a la presidència de la Generalitat. Segons ha avançat 'La Directa' i ha confirmat l'esquerra independentista, la proposta es va plantejar el 3 de novembre en una trobada de negociació amb Junts pel Sí. La coalició de CDC i ERC va respondre-hi amb una nova oferta: una presidència amb Mas al capdavant i cedint pes a tres vicepresidències a mans de Neus Munté, Raül Romeva i Oriol Junqueras. La CUP es planteja aquest diumenge en Debat Nacional a Manresa quin camí ha de seguir la comissió negociadora.