El polític i escriptor José María Mendiluce va morir ahir al matí a Barcelona als 64 anys, víctima d'una malaltia degenerativa òssia. Mendiluce va ser eurodiputat pel PSOE el 1994 i va repetir-hi el 1999. El 2003 va ser candidat d'Els Verds a l'alcaldia de Madrid. Anteriorment havia treballat per a l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) en diversos països africans i als Balcans, on va denunciar els crims de ?guer?ra. En qualitat de representant d'aquesta institució i com a eurodiputat, va visitar Manresa en diverses ocasions.

Com a escriptor va quedar finalista del premi Planeta amb l'obra Pura vida i va col·laborar com a articulista en diversos diaris. La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi el 1996.

Nascut a Madrid el 1951, Mendiluce va estudiar Ciències Econòmiques i Polítiques a la Complutense de Madrid i va participar de jove en la lluita estudiantil antifranquista, de la mà de grups de l'esquerra radical com Lliga Comunista Revolucionària. L'any 1980 va entrar a treballar a ACNUR i durant deu anys va estar a Namíbia, Angola i Nicaragua, entre d'altres països.