El president de Rússia, Vladímir Putin, va decretar ahir una sèrie de sancions econòmiques contra Turquia, a fi de garantir la seguretat nacional del país i defensar els ciutadans russos d'"accions criminals", va informar el Kremlin. Entre altres mesures, el decret presidencial suspèn o restringeix, segons una llista que elaborarà el govern, l'entrada a Rússia de determinades mercaderies procedents de Turquia.

Les sancions són una represàlia d'haver fet caure dimarts passat un bombarder rus a la frontera turcosiriana, un atac que el Kremlin va qualificar de "cop a traïció" i "repte sense precedents". El decret presidencial estableix així mateix prohibicions o restriccions a empreses turques de realitzar determinats treballs i prestar serveis al territori de Rússia, d'acord amb un llista que confeccionarà el Gabinet de Ministres.

A més, Putin va prohibir a les empreses russes que no estiguin autoritzades pel govern que contractin ciutadans turcs a partir de l'1 de gener. El decret presidencial assenyala que els operadors turístics russos s'han d'abstenir de vendre productes i serveis que prevegin visites a Turquia. Amb aquesta finalitat, Putin va ordenar al govern adoptar mesures per prohibir els vols xàrter entre Rússia i Turquia, fins fa poc la segona destinació turística preferida dels russos després d'Egipte. Pel mateix decret, queda suspès a partir de l'1 de gener l'acord d'exempció de visats per als ciutadans turcs.