Agents de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb unitats de la Zona de Catalunya i de la Comandància de Barcelona, van detenir dos homes i una dona implicats en una xarxa de captació i enviament de persones per a incorporar-los a l'organització terrorista Daesh.

Segons va informar abans-d'ahir de matinada en un comunicat el ministeri de l'Interior, l'operació es va desenvolupar sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Els dos homes, de 32 i 42 anys i naturals de Tànger -Marroc-, residien en un mateix domicili de Barcelona, ciutat en la qual van ser detinguts i des d'on es dedicaven, a través de diverses plataformes virtuals i xarxes socials, a difondre l'ideari extremista del Daesh i a captar adeptes per enviar-los a zones en conflicte, segons la nota oficial.

Per la seva banda, la dona, de 24 anys i natural de Granollers -el Vallès Oriental-, ciutat on va ser arrestada, havia experimentat un procés de radicalització que l'havia portat a compartir completament l'estratègia dels grups terroristes extremistes als quals pretenia unir-se en un imminent desplaçament, afegeix el comunicat.

També la Guàrdia Civil va informar que havia pres declaració a quatre persones més per la seva presumpta relació amb els detinguts. Sobre la investigació, va explicar en el comunicat que intenta aclarir completament l'estructura d'aquesta xarxa, les activitats de la qual aconsegueixen donar efectivitat a les diverses línies d'acció que intenta implantar el Daesh, entre les quals hi ha atreure dones per incorporar-les en l'organització terrorista.

El comunitat va destacar que la Guàrdia Civil investigava aquesta xarxa des de feia diversos mesos en el marc de les indagacions sobre les comunicacions entre membres del Daesh i seguidors residents a Espanya. "Aquestes comunicacions no només impliquen un factor potenciador de la radicalització extremista a Espanya, sinó que poden ser utilitzades per vehicular instruccions operatives i materialitzar estratègies concretes dels líders de l'organització terrorista", sosté la nota.

Aquestes són les segones detencions que es realitzen a Espanya després dels atemptats del 13 de novembre a París, en què van morir 130 persones i més de 300 van quedar ferides.

La primera després de la massacre de la capital francesa va tenir lloc el 23 de novembre, quan la Policia Nacional va detenir al Centre Penitenciari de Segòvia A. Chiakhi, pres d'aquesta presó, per captar gihadistes i amenaçar en nom d'Estat Islàmic de posar bombes a Madrid i Barcelona.

"És una víctima"

Una cosina de la jove detinguda la matinada passada va dir que la noia "és una víctima" captada per Internet i que la família no té una posició radical. En declaracions a TV3, la dona va indicar que la família fa 50 anys que viu a Catalunya i que no entenen res del que ha succeït amb la jove. La dona, de 24 anys, va ser detinguda a la casa familiar de Granollers quan tenia, "literalment", la maleta preparada per viatjar a l'Afganistan.