La coalició Junts pel Sí s'ha quedat avui sola a la Junta de Portaveus del Parlament en la votació de la fórmula de càlcul de senadors de designació autonòmica i, finalment, tindrà quatre senadors, un menys del que pretenia, perquè la CUP s'ha alineat amb la resta de grups de l'oposició.

Una de les qüestions que s'ha abordat aquesta tarda a la reunió de la Junta de Portaveus ha estat la fórmula a utilitzar per a la designació de senadors autonòmics: o bé el sistema D'Hondt, que prima els grups majoritaris, o bé el de restes majors, que aporta més proporcionalitat a aquest repartiment.

Segons fonts parlamentàries, Junts pel Sí ha defensat el primer mètode, que li permetia designar cinc senadors, per dos de Ciutadans i un del PSC, deixant sense representació SíQueEsPot i PP.

Però la CUP s'ha desmarcat de la coalició independentista i ha votat amb la resta de forces de l'oposició a favor que la fórmula a utilitzar fos la de restes majors, de manera que finalment Junts pel Sí elegirà quatre senadors, un menys del que pretenia, mentre que Ciutadans, PSC, SíQueEsPot i PPC tindran un senador cadascun.

Malgrat que C's sortia beneficiat amb el sistema D'Hondt, que li donava un senador més que el que tindrà finalment, aquesta formació havia acordat, en el marc de l'"Acord pel Pluralisme" amb PSC, SíQueEsPot i PPC, utilitzar el segon sistema i permetre més pluralitat en la designació de senadors.