El cap de llista d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, va avisar la CUP que "l'adversari polític és el PP, C's i el PSOE" i no Artur Mas, perquè sense ell "no hi haurà independència". Després que la CUP vetés diumenge de nou en una assemblea a Manresa Artur Mas per presidir la Generalitat, Rufián va arremetre contra aquesta decisió. Segons ell, "només cal escoltar les reaccions d'alguns" després de l'assemblea de la CUP "per prendre consciència de la importància d'aconseguir un acord". Rufián es va mantenir inflexible, no obstant això, en indicar que l'únic candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat és Mas, perquè "pot agradar més o menys, però això ara no va d'elegir un polític o un altre, sinó d'aconseguir la independència". Va recordar el que Mas representa per al procés sobiranista, i el cap de llista d'ERC a les eleccions del 20-D ha demanat a la CUP que comprengui que "sense Mas no hi haurà independència".

"És el nostre candidat, no hi ha pla B, tenim un acord pactat i el respectarem", va dir Rufián abans de considerar que "la millor forma de descobrir si Mas va seriosament o no és fer-ho president, i per això demanem als companys de la CUP que premin aquest botó". Que no es confonguin, va dir, "l'adversari polític és PP, C's i PSOE, per a nosaltres no hi ha un altre, això ha de quedar clar", no és Mas, "que representa una part important de l'independentisme, i per tant, no és prescindible".

Rufián va reconèixer que "no és fàcil posar d'acord al centredreta conservador amb l'esquerra més rupturista i revolucionària, però sense aquest acord el procés no pot avançar, i l'escenari alternatiu és que Mariano Rajoy, Albert Rivera i Carme Chacón celebrin, amb cava o amb el que sigui, que això fracassa". Segons ell, "els debats sobre el procés constituent o els plans de xoc poden ser molt interessants, però abans hi ha d'haver un acord" per prosseguir el procés cap a la independència.

Rufián va reclamar "pragmatisme, generositat i paciència", perquè "no estem negociant un govern com qualsevol altre, si bé la gent ens observa i ens exigeix un acord" i el que no desitja de cap manera "són debats fratricides".