Els candidats a president del govern del PSOE, Pedro Sánchez, de Ciutadans, Albert Rivera, i de Podem, Pablo Iglesias, van coincidir ahir en la defensa que s'estableixi un gran pacte educatiu sobre la base de la derogació de la Llei d'ensenyament (Lomce) aprovada pel Partit Popular en aquesta legislatura.

Rivera va ser el primer a proposar un pacte de l'ensenyament per impedir, com ha passat durant la democràcia, que el PP i el PSOE "canviïn la llei barallant-se entre ells" cada cop que arriben al govern. "La igualtat d'oportunitats es demostra amb un pacte nacional per l'educació", va defensar el líder de Ciutadans.

Iglesias va convenir que cal una nova llei que tingui en compte la comunitat educativa. "Hem d'estar a l'altura dels nostres avis i recuperar el pacte que, amb independència d'on neixi cadascú, es tingui igualtat d'oportunitats", va assenyalar el candidat de Podem. Sánchez es va comprometre, si governa, a derogar la Lomce i articular un gran pacte que inclogui, la universalització de l'ensenyament de 0 a 18 anys, triplicar la inversió en educació en quatre anys i que les beques siguin un dret.

Segons el candidat socialista, hi ha un consens de tots els partits per posar fi a la política d'ensenyament del PP, "perquè això sí que és falta d'educació".

En la rèplica, Rivera va retreure a Sánchez que en el període de democràcia hi hagi hagut vuit reformes educatives aprovades pel PP i PSOE, i va subratllar que "no n'hi ha prou" amb revocar la Lomce. "La teva única proposta és derogar el que ha fet el PP. Estic intentant ser una mica més ambiciós que vosaltres, pujar un esglaó. Mereixem una llei educativa per a tothom. Tractem l'educació seriosament", va dir Rivera a Sánchez.

En l'apartat de política social, tots tres també aposten per reforçar el Pacte de Toledo que regula les pensions. Sánchez, que va recordar que el PSOE també ha proposat un ingrés mínim vital, va posar l'accent en el fet que el govern del PP "s'ha polit" prop de 40.000 milions del fons de pensions que va deixar l'executiu de Rodríguez Zapatero.

Iglesias va recordar que Podem vol rebaixar l'edat de jubilació a 65 anys -ara és als 67- i ajudar a finançar les pensions a través d'impostos, que Sánchez el va convidar a detallar.

En un bloc en el qual les interrupcions entre aspirants van ser constants, Rivera va ironitzar en donar la benvinguda a Podem a la "moderació", ja que fa tot just un any era partidari de la jubilació als 60 anys.

Iglesias promet el referèndum

Iglesias va prometre ahir que si arriba al govern facilitarà un referèndum a Catalunya, convençut que bona part dels independentistes catalans ho són per les polítiques del PP. "Si continua Rajoy quatre anys més, voldrà marxar d'Espanya fins i tot Valladolid".

Iglesias vol que hi hagi un referèndum a Catalunya perquè té la seguretat que la major part dels independentistes en realitat ho són com a conseqüència de les polítiques del PP. Per la seva banda, Sánchez i Rivera van descartar el referèndum i el líder del PSOE fins i tot va recordar que cap Constitució del món no permet el dret d'autodeterminació.

En un altre moment del debat, Sánchez i Rivera es van intercanviar durs retrets, després que el dirigent de Ciutadans retregués al líder socialista els pactes del seu partit en algunes localitats catalanes amb partits que defensen la independència del país.