La Generalitat presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem per la "discriminació" que, segons la seva opinió, suposen les "condicions diferenciades" que ha imposat el Govern a Catalunya per rebre els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va qualificar aquesta mesura d'"arbitrària i inadmissible" i va anunciar que l'executiu català recorrerà al Suprem perquè el govern faci marxa enrere en aquesta decisió "política" i va preguntar si es considera els catalans "ciutadans de segona".

El govern central ha decidit reforçar els controls per transferir a Catalunya els fons del FLA a causa de la "successió d'esdeveniments" que han tingut lloc els últims mesos en aquesta comunitat, com la declaració sobiranista i de desobediència aprovada pel Parlament, i que poden derivar en "risc per a l'interès general".

Mas-Colell va explicar que Catalunya ha rebut recentment més de 319 milions d'euros corresponents al FLA ordinari del mes de novembre, cosa que ha permès pagar un mes de factura farmacèutica.

No obstant això, va subratllar el conseller, el govern encara no ha pagat a Catalunya els 3.034 milions del FLA extraordinari o addicional d'aquest any, una transferència que, segons el conseller, l'executiu central preveu dur a terme "en lliuraments mensuals durant deu mesos". Mas-Colell va alertar que les conseqüències d'aquesta periodificació específica per a Catalunya "serien molt greus" i es va preguntar: "els catalans som ciutadans de segona perquè no votem com fa falta?".

En castellà, i dirigint-se a la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el titular d'Economia de la Generalitat va afirmar "perquè m'entenguin" que el FLA extraordinari del 2015, relacionat amb el dèficit del 2014, "s'ha de pagar abans del 30 de desembre d'aquest any i sense cap discriminació en termes de termini respecte d'altres comunitats autònomes".

"Ni els nostres ciutadans ni els nostres proveïdors mereixerien tal discriminació", va advertir, abans de recordar que el govern recapta la majoria dels impostos dels catalans i que ja té en el seu poder les factures de la Generalitat, de manera que ara li toca assumir la seva part de responsabilitat i "pagar immediatament", deixant de banda "excuses de mal pagador".

Mas-Colell va afegir que si els proveïdors no cobren abans de final d'any "no hi haurà dubte on rau la morositat", que seria, segons el seu parer, en el govern central. El conseller també va retreure als governants del PP que "riguin per sota del nas" i es permetin dur a terme "polítiques d'abús de poder cap a Catalunya", una "política d'humiliació constant" a la qual la Generalitat respondrà "amb polítiques de dignitat".

"Riguin tant com vulguin, però paguin", va solemnitzar el conseller, que es va mostrar disposat a reclamar cada dia "els diners que corresponen a Catalunya" mentre aquests no arribin.

Incompliment del dèficit

D'altra banda, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va dir ahir que "està cantat" que Catalunya incomplirà l'objectiu d'estabilitat pressupostària per al 2016 si no hi ha una revisió a l'alça dels ingressos d'aquesta comunitat, i ha demanat que el nou govern que surti del 20-D resolgui la situació.

El titular d'Economia de la Generalitat es va expressar així en ser preguntat per l'últim informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), que adverteix d'un risc "molt elevat" que Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Extremadura incompleixin l'objectiu de dèficit per al 2016, fixat en el 0,3%.

"Són faves comptades. Si no es produeix un replantejament a l'alça en termes d'ingressos, el 0,3% que es demana suposadament per al 2016 a les autonomies, només és possible amb una retallada de les despeses que jo i tot el govern considerem totalment fora de lloc", va dir Mas-Colell. Davant aquest escenari, el conseller va subratllar que "no arribar a aquest dèficit assignat per l'Estat de manera asimètrica i poc raonable està cantat que serà així". A continuació, Mas-Colell va demanar que el pròxim govern espanyol que surti de les urnes després de les eleccions del 20-D revisi a l'alça els ingressos de Catalunya i reconsideri la redistribució del dèficit que es du a terme ara.

L'AIReF ha recomanat al ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que activi les mesures preventives que preveu la Llei d'Estabilitat Pressupostària amb Extremadura, Catalunya, Múrcia i Comunitat Valenciana, en què aprecia "un risc clar d'incompliment" de l'objectiu d'estabilitat per al 2016. Segons fonts de l'AIReF, el risc d'incompliment de les comunitats es deriva de la probable desviació en l'objectiu d'estabilitat del 2015 i de la incertesa sobre l'evolució de determinats ingressos i despeses el 2016.

En el cas de Catalunya, segons AIReF, "la incertesa del seu context polític fa més plausible la materialització dels escenaris en els quals el seu deute es torna insostenible".