La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar ahir que, encara que un Tribunal Constitucional (TC) "totalment deslegitimat" anul·li la declaració d'inici del procés independentista que va aprovar el Parlament, els seus "efectes polítics" seguiran intactes.

Després de la reunió d'ahir del Govern, Munté va reaccionar al fet que el ple del TC hagi inclòs en l'ordre del dia del ple que està celebrant aquesta setmana la impugnació del govern central contra la resolució independentista, després que el president de l'alt tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, hagi acordat amb els magistrats anul·lar-la aquesta setmana, abans de l'arrencada de la campanya de les eleccions del 20-D.

Per a Munté, "no és una sorpresa" que el TC acceleri l'anul·lació de la declaració de ruptura que el Parlament va aprovar el 9 de novembre: "era molt previsible", va afirmar.

Això no obstant, aquesta possible anul·lació de la declaració "no canvia els efectes polítics de la declaració aprovada pel Parlament", va subratllar. Munté va destacar que, a mesura que l'Estat va posant "obstacles" a les lleis o acords que s'impulsen des de Catalunya, el Govern "sempre ha trobat la fórmula de continuar avançant", amb el convenciment que cal portar a terme el mandat democràtic de les eleccions del 27-S. Per això, va fer una crida a "respectar les majories i els acords assolits al Parlament".

La vicepresidenta de l'Executiu català considera que el Constitucional està "totalment deslegitimat, fortament polititzat i utilitzat des del govern central", però malgrat això va justificar que la Generalitat de Catalunya segueixi presentant recursos d'inconstitucionalitat contra lleis estatals que vulneren competències catalanes.