L'Associació de Municipis Fallaires ha anunciat aquest dimecres la constitució d'un organisme internacional que vetllarà per la preservació de les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus, declarades ahir Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

La candidatura acceptada aquest dimarts agrupa 63 municipis: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans. De tots els pobles fallaires de Catalunya, un total de disset, quinze són de la demarcació de Lleida i només un, Isil, no ha deixat mai de celebrar la baixada de falles. En altres casos, la seva celebració s'ha recuperat després d'alguns anys, motiu pel qual l'Associació vol ara assegurar la seva continuïtat i projecció futura.

Segons la Unesco, la candidatura mereixia la seva felicitació per "l'elaboració d'un expedient multinacional exemplar", per l'alta participació demostrada i per "l'àmplia gamma de manifestacions i de testimonis" relacionats amb aquesta manifestació cultural.

El màxim reconeixement possible

El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, ha assegurat que el reconeixement de la Unesco suposa el "màxim nivell que es pot assolir" i creu que la distinció "ajudarà a consolidar la festa, a recuperar-la en indrets on ja havia estat present „com és el cas la Pobleta, Alòs d'Isil o València d'Àneu„, i a donar-la a conèixer".

El director general ha recordat que aquest divendres s'inaugurarà al Museu d'Història de Catalunya una exposició sobre les falles que posteriorment serà itinerant per tot el territori fallaire.

Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que la incorporació de les falles a la llista de Patrimoni de la Humanitat "ens posa al món per allò que som i que tenim" i ha assenyalat que la candidatura, sumada al Patrimoni Material Mundial de les esglésies romàniques de la Vall de Boí , "donen idea de la potència d'aquest territori".