"No anem al Congrés a fer política parlamentària. Amb tota humilitat, volem ser una delegació diplomàtica de la futura República Catalana". Aquesta és la declaració d'intencions del cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, durant la presentació de la campanya electoral que els republicans han fet aquest dimarts a la seu nacional.

Esquerra no anirà a negociar "res" a Madrid, perquè no hi ha "ningú" a l'altra banda amb qui negociar. L'objectiu és que la "imatge" de Catalunya no la monopolitzi Albert Rivera, de Ciutadans, i que els espanyols tinguin una veu que els recordi que el 27-S els independentistes "vam guanyar".

ERC obrirà la campanya a l'Auditori de Cornellà, ciutat de Joan Tardà, i la tancarà quinze dies després al Teatre Principal de Sabadell, ciutat d'acollida del colomenc Gabriel Rufián. La campanya arribarà arreu del país després d'una precampanya centrada en l'àrea metropolitana.

El director de campanya i secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, va reconèixer que aprofundiran "molt" a l'àrea metropolitana. Ja ho han fet en precampanya i ho continuaran fent durant les properes setmanes amb la intenció de sumar més adeptes a l'independentisme.

L'àrea metropolitana ha estat el territori predilecte per als republicans des que Oriol Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts, va agafar les regnes del partit. És allà on el partit ha detectat el nínxol de creixement electoral i el nínxol de creixement de l'independentisme. Per al 20-D l'objectiu és "guanyar", segons va subratllar Rufián. Amb aquestes previsions, el partit ha elaborat una campanya que recorrerà tot el país mostrant principalment tres cares: les dels número 1 i 2 al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà, i la del número 1 al Senat, el jutge Santi Vidal.