El 10% més ric de la població mundial és responsable de prop del 50% de les emissions de carboni, indica Oxfam en un informe publicat ahir, segons el qual els 3.500 milions de persones que formen la meitat més pobra només generen el 10% d'aquestes emissions. El document, difós a la cimera del clima de París (COP21), contribueix, segons els autors, a "desmuntar el mite que els habitants de països amb un ràpid desenvolupament són els principals responsables del canvi climàtic".

"Tot i que les emissions augmenten ràpidament en els països en desenvolupament, gran part es deriven de la producció de béns que es consumeixen en altres, el que significa que les emissions associades als hàbits de consum dels ciutadans d'aquests països són molt menors que les dels seus homòlegs en els desenvolupats", indica.

El dossier evidencia la desi- gualtat en la producció d'emissions tant entre països com dins de les mateixes nacions.

Així, certifica que la petjada de carboni mitjana de l'1% més ric de la població mundial multiplica per 175 la del 10% més pobre, i que la del 50% més pobre de l'Índia és una vintena part de la del 50% més pobre de la població dels EUA.

"Els més rics i els més grans emissors han de retre comptes per les emissions que generen, sense importar on visquin", assenyala Tim Gore, expert en política climàtica i alimentària d'Oxfam.

L'especialista adverteix que "és fàcil oblidar que les economies que s'estan desenvolupant més ràpidament també acullen la majoria de les persones més pobres del món i que, encara que han de contribuir de forma justa reduint les seves emissions, són els països rics els que han assumir majors objectius de reducció".

Les úniques persones que es beneficiarien que a París s'aconsegueixi un acord poc ambiciós, segons l'ONG, seria "un grup de milmilionaris que han fet fortuna gràcies als combustibles fòssils".