El volcà Etna, a l'illa italiana de Sicília, ha registrat en les últimes hores les erupcions més intenses en dues dècades des d'un dels seus cràters, segons ha informat avui l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV) italià.

L'activitat registrada en el cràter "Voràgine" ahir i avui es caracteritza "per estar entre les més potents de l'Etna de les últimes dues dècades", ha declarat el INGV, que certifica que continua la "activitat".

"En el matí del 4 de desembre, la intensitat de les explosions ha crescut progressivament culminant, al voltant de les 10.00, hora local (09.00 GMT) amb formació de fonts de lava i d'una columna eruptiva de magma, cendres i gas que es s'ha elevat verticalment com a mínim 7 quilòmetres", ha afegit.

L'institut ha anunciat que a més s'ha constatat l'existència de "emissions significatives de cendres en el petit cràter que s'ha format a la part alta de la faldilla oriental de l''nou cràter del sud-est' a finals de novembre".

L'INGV ha recordat que el cràter "Voràgine" ha registrat dues erupcions "particularment intenses" el 22 de juliol de 1998 i el 4 de setembre de 1999, "amb característiques similars a les de les dues succeïdes al desembre de 2015".

A més, ha avançat que l'anàlisi de les mostres obtingudes procedents del material expulsat per l'Etna serviran en els pròxims dies per definir "les característiques i per reconstruir amb precisió les dinàmiques eruptives d'aquests dos esdeveniments".