El satèl·lit europeu LISA Pathfinder, l'ordinador de bord del qual ha estat desenvolupat per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC), es va enlairar ahir a la matinada a bord d'un coet Vega des de la Guaiana Francesa, i va donar el tret de sortida a una missió científica que intenta captar per primera vegada de forma directa les ones gravitacionals que va postular fa un segle Albert Einstein en la seva Teoria General de la Relativitat. Ho farà quan arribi al seu destí, situata a una distància d'1,5 milions de quilòmetres de la Terra.

El cor d'aquesta missió són dues masses cúbiques idèntiques, de tan sols 46 mil·límetres de costat i dos quilos de pes i que estan fetes d'un aliatge d'or i platí, que suren a l'interior d'un complex mecanisme que les manté aïllades.

L'objectiu d'aquesta missió és mesurar amb precisió de picòmetre (la trilionèsima part d'un metre) com es comporten aquestes masses, disposades a una distància constant de 38 centímetres, i detectar qualsevol diferència que es pugui produir entre elles, ja que sense influència exterior s'haurien de moure en perfecta sincronia.