La jutgessa de Barcelona que investigava la fortuna a Andorra de l'expresident català Jordi Pujol ha decidit inhibir-se a favor del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga comissions milionàries al primogènit Jordi Pujol Ferrusola.

La titular del jutjat d'instrucció 31 de Barcelona ha adoptat aquesta decisió a petició de la Fiscalia Anticorrupció, que va constatar que "la família Pujol-Ferrusola ha actuat conjuntament sota la direcció i gestió de l'imputat Jordi Pujol Ferrusola desenvolupant nombrosos negocis econòmics, així com diferents actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts".

En el procediment obert a Barcelona ja estaven imputats l'expresident català, la seva dona, Marta Ferrusola, i quatre fills -Jordi, Marta, Mireia i Pere-, mentre que en el cas que investiga De la Mata, els encausats són: Jordi Pujol Ferrusola, la seva exdona Mercè Gironès i Pere i Josep Pujol Ferrusola -no hi ha l'expresident català ni la seva dona, ni les seves filles Marta i Mireia-, entre d'altres.

En ser-li remesa la comissió rogatòria reclamada fa un any a Andorra, De la Mata va constatar abonaments en efectiu d'origen desconegut als comptes del primogènit dels Pujol i la seva exdona, per 31,8 milions d'euros, en diferents divises, com pessetes, euros, dòlars americans i marcs alemanys. Després de rebre aquests abonaments, Pujol Ferrusola ordenava de forma "immediata" que es fessin traspassos als comptes a Andorra de la seva mare i dels seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta, "en quantitats iguals o similars i simultàniament, del qual tampoc no consta acreditada cap raó per a això".

A més, hi ha un document en el qual JPF acredita que el seu pare és el veritable titular d'un compte bancari a Andorra, que va acumular 1,84 milions i que va ser buidat el 2010 després de treure diners en efectiu en cinc ocasions.

Per demanar la inhibició, el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo va remetre a la jutgessa un informe en el qual sostenia que Jordi PF va dirigir i va gestionar "durant dècades" nombrosos "negocis econòmics" de la família, "així com diferents actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts". El fiscal feia, a més, un resum de les dues causes que demanava unir: la de Barcelona, oberta arran de la carta que el juliol del 2014 va enviar a la premsa l'expresident català confessant que la seva família havia tingut fons a Andorra durant més de 30 anys.

I l'altra, la que porta el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que va començar a instruir el seu antecessor, Pablo Ruz, el 2012 per una denúncia de l'exparella de Jordi Pujol fill explicant que viatjaven allà amb motxilles plenes de bitllets de 500 euros.

Per a Anticorrupció, les dues causes estaven íntimament connectades i, per tant, havien de ser investigades en una sola, ja que "resulta palmari que l'enjudiciament sobre la regularitat de l'origen de la fortuna amassada pels fills de l'expresident de la Generalitat no es pot desenvolupar de manera autònoma" respecte als fets que s'imputen al pare.

Un altre dels fills, Oleguer, està sent investigat en relació amb set operacions immobiliàries pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que fa més d'un mes va obrir una peça secreta per ampliar la seva investigació a tres dels seus germans -Jordi, Josep i Pere-, als quals atribueix delictes de tràfic d'influències i falsedat documental per uns pagaments sospitosos que els va fer l'empresari José Manuel Sola.

Un altre fill, Oriol, l'únic que es va dedicar a la política, segueix imputat per un jutjat de Barcelona per delictes de suborn i tràfic d'influències en l'anomenat cas ITV, que va motivar la seva dimissió com a número dos de CDC.