El cap de llista d'En comú Podem, Xavier Domènech, va presentar ahir al parc eòlic de Rubió, a l'Anoia, el seu Pla de Transició Energètica, que pretén convertir 200.000 habitatges l'any "perquè siguin més eficients energèticament". Mentre París acull la cimera del canvi climàtic, En Comú Podem aposta per "compromisos" i no per retòriques: "aquest Pla de Transició Energètica ja s'està realitzant en l'àmbit europeu, però aquí no s'ha començat encara i la seva aplicació -ha dit Domènech- suposarà un estalvi de 700 euros en la factura anual de les famílies i crearà 400.000 llocs de treball nous en aquests nous nínxols laborals que crearem". Aquesta aposta, va afegir el candidat de la confluència popular, anirà acompanyada d'una inversió de 15.000 milions d'euros anuals en energies renovables, uns diners, ha dit, que no sortiran íntegrament de les arques públiques, sinó que també procedirien dels beneficis de les companyies energètiques.

Un total de 5.000 milions s'obtindrien a partir d'una auditoria del sector elèctric i els 10.000 restants de les companyies privades, i la quantitat global es reinvertiria en companyies privades per desenvolupar les energies alternatives.

Una actuació a gran escala com la proposta d'En Comú Podem, que pretén "derogar de manera immediata el decret d'autoconsum del PP que imposa una taxa a l'ús del sol", permetria posar fi a la dependència energètica.