Tashfeen Malik, autora al costat del seu espòs del tiroteig de dimecres a San Bernardino, Califòrnia, al sud-oest dels EUA, en què van morir 14 persones, havia promès lleialtat al líder d'Estat Islàmic (EI) en un missatge a Facebook. Segons la CNN, que va citar tres oficials vinculats a la investigació del tiroteig, Malik va publicar a Facebook amb un nom fals un missatge de lleialtat al líder de l'EI, Abu Bakr al-Bagdadi.

Per part seva, la cadena NBC, que va esmentar com a font un càrrec coneixedor dels detalls de la investigació, va assegurar que aquest missatge va ser publicat "just abans de l'atac", ocorregut en un centre d'ajuda a discapacitats. Mentrestant, The New York Times, que va citar responsables de la investigació, va afirmar que la hipòtesi que predomina és la que Malik i el seu marit, Syed Farook, es van radicalitzar i es van inspirar en l'EI, sense rebre ordres directes de l'organització gihadista per la massacre. Les autoritats no tenen ara per ara cap prova que l'atac fos coordinat o ordenat pel grup extremista.

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va assegurar no estar "en posició" de poder confirmar el suposat vincle entre els atacants i l'EI, ni de compartir detalls de la investigació. El fet que la FBI encapçali la indagació suposa que existeix la "possibilitat" que el tiroteig fos "un atac terrorista", va recordar Earnest, que va parlar en tot moment de "terrible acte de violència". El president d'EUA, Barack Obama, va afirmar dijous que és "possible" que el tiroteig estigués "relacionat" amb el terrorisme, però que encara no se sap amb certesa, i va assegurar que la FBI arribarà "fins al fons" del que ha passat. En els dies previs al tiroteig, el matrimoni va prendre mesures per esborrar informació d'alguns dels seus dispositius electrònics. Per això, les autoritats creuen que el tiroteig va ser premeditat i planejat amb certa antelació.

Els investigadors van trobar bombes casolanes i armament a l'habitatge dels sospitosos, abatuts per les forces de seguretat hores després de la matança i que en el matí del tiroteig van deixar la seva filla de sis mesos amb la seva àvia, argumentant que tenien una cita mèdica. Farook, de 28 anys i de nacionalitat nord-americana, era musulmà i feia dos anys que s'havia casat amb Malik, una dona pakistanesa de 27 que va arribar al país a mitjan 2014.

"Matança indescriptible"

El tinent de la policia de San Bernardino Mike Madden, que va ser el primer oficial que va acudir al lloc del tiroteig, va definir la situació que es va trobar de "surrealista" i va afegir que "la matança era indescriptible".