La Policia Nacional va detenir a Sant Sebastià dues persones per col·laboració amb organització terrorista i enaltiment de l'activitat criminal de l'Estat Islàmic (EI) en una operació dirigida per l'Audiència Nacional, va explicar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. El ministre va dir que eren un marroquí de 24 anys i un espa- nyol de 32 que complien condemna en tercer grau per delictes comuns a la presó de Martutene.

Fernández Díaz va detallar que tots dos es dedicaven al "terrorisme informàtic", és a dir, difusió massiva d'actes violents per Internet i estaven liderats pel primer, de nacionalitat marroquina.

La investigació estava en marxa des de fa temps, però el que va precipitar les detencions va ser un vídeo publicat a Internet en què un d'ells cremava el seu passaport, va explicar. "És un ritual que demostra lleialtat al grup i una renúncia a la seva identitat o nacionalitat", va explicar. El ministre va dir que la investigació continua oberta i sota secret de sumari, de cara a poder identificar altres possibles membres d'aquest grup.

Els arrestats "aprofitaven els permisos per fer les tasques de col·laboració i enaltiment", va assenyalar el ministeri d'Interior en una nota de premsa. També va explicar que l'operació es va desenvolupar dins del Pla Estratègic Nacional de Lluita Contra la Radicalització Violenta, que conté un apartat específic per combatre la radicalització a presons.

Permís de treball

Les detencions les van portar a terme agents de la brigada provincial d'Informació de la comissaria de Sant Sebastià. Un dels individus va ser arrestat a la presó, mentre que l'altre, que té un permís de treball, va ser detingut en acabar la seva jornada laboral.