Els guardacostes italians van informar ahir que havien rescatat en 36 hores entre dijous i divendres un total de 3.500 immigrants que viatjaven a bord d'embarcacions al mar davant de les costes de Líbia.

Els últims rescats es van dur a terme ahir i van permetre salvar 1.541 persones en intervencions coordinades per la central d'operacions dels guardacostes a Roma. La resta dels immigrants havien estat recuperats d'embarcacions durant dijous.

En els rescats d'ahir van intervenir naus dels guardacostes, l'embarcació noruega Siem Pilot, de l'operació de vigilància costanera europea Triton, i un vaixell mercant a qui la Guàrdia Costanera italiana no va identificar.

Itàlia, per la seva posició geogràfica, fa de pont entre Àfrica i Europa, per la qual cosa rep un gran flux d'immigrants procedents de països nord-africans. No obstant això, aquest flux es veu sensiblement reduït en els mesos de fred a causa de les males condicions en alta mar. Un altre factor que ha modificat en els últims mesos el fenomen migratori a la Mediterrània és la preferència dels refugiats per rutes més segures, com la dels Balcans.