Junts pel Sí (JxSí) preveu tancar la proposta final d'acord amb la CUP just abans de les eleccions generals del 20 de desembre, perquè l'esquerra anticapitalista pugui disposar d'almenys una setmana per debatre-la amb les seves bases, abans de celebrar la seva assemblea el pròxim 27 d'aquest mes.

Així ho van explicar diverses fonts coneixedores de les negociacions, després que ahir JxSí i la CUP acordessin un nou mètode de discussió i un calendari més intens de contactes per intentar superar els esculls de la negociació, entre ells la concreció d'un pla de xoc social.

Fins ara, les dues formacions havien negociat en diverses taules de treball, a diferents nivells i amb interlocutors diversos per les dues parts. Però després que s'hagin produït alguns problemes de comunicació -fins i tot han aflorat sospites dins la CUP per una suposada ocultació d'informació per part de determinats negociadors de l'esquerra anticapitalista- s'ha decidit centralitzar les discussions en una comissió de treball amb sis representants per cada part, que podran variar segons el tema.

Mentre en les carpetes referides al procés constituent d'una "república catalana" i a un full de ruta legislatiu per a la "desconnexió" d'Espanya el grau d'entesa és ja molt elevat, i deixant de banda la qüestió de la investidura -el nom d'Artur Mas segueix sent l'única alternativa que ofereix JxSí-, el gruix de les discussions se centra ara a concretar les mesures que ha d'incorporar el pla de xoc social.

Després que JxSí traslladés ahir a la CUP un document amb 20 propostes, els esforços es focalitzen a concretar el seu abast i aplicació.

La idea dels negociadors, segons les fonts consultades, és acabar els treballs abans de les eleccions del 20-D, per la qual cosa les reunions s'intensificaran en els pròxims dies. De fet, segons les esmentades fonts, l'última reunió prevista marcada en el seu calendari és la del 17 de desembre, encara que possiblement encara n'hi haurà alguna altra trobada el 18, últim dia de la campanya electoral, o fins i tot el 19, jornada de reflexió, si és necessari per dirimir els últims serrells de la negociació.

Abans del 20-D, per tant, JxSí vol donar per acabada la negociació i tenir així perfilada la proposta definitiva d'acord amb la CUP, perquè la militància de l'esquerra antisistema pugui debatre-la al llarg de la setmana següent i sotmetre-la a votació a l'assemblea del dia 27.

Arribar per aquestes dates a un preacord que inclogui un pla de xoc social i la investidura del president de la Generalitat, reconeixen les fonts consultades, podria tenir un impacte directe sobre la jornada electoral del 20-D i sobre les expectatives de les formacions independentistes que es presenten, Democràcia i Llibertat (coalició liderada per CDC) i ERC.

En cas que l'assemblea de la CUP ratifiqués un acord amb JxSí, el ple d'investidura al Parlament podria celebrar-se abans del 30 de desembre, per la qual cosa aquell dia a la nit el nou president ja investit podria emetre el tradicional missatge de Cap d'Any.