El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va animar els espanyols i els catalans a "retirar" Mariano Rajoy i Artur Mas per haver encoratjat la "confrontació" des de la Moncloa i la Generalitat i ser "la mateixa cara d'una mateixa moneda".

Sánchez va tancar la seva jornada de campanya a Barcelona amb un míting al poliesportiu del barri de Bellvitge a l'Hospitalet de Llobregat, un dels feus del socialisme català, davant més de 1.200 persones, on el van acompanyar la candidata del PSC Carme Chacón, i el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

Sánchez va remarcar que tant Mas com Rajoy tenen "problemes per ser investits presidents, volen sepultar els seus casos de corrupció i diluir el debat públic de les retallades".

"Els dos polítics amb aquest perfil són Rajoy i Mas, dues cares de la mateixa moneda, que és la que hem de bandejar a partir del 20 de desembre. S'assemblen més a la pesseta que a l'euro, perquè no tenen cap valor i hem de retirar-los ara", va sentenciar.

Sánchez va afirmar que el PSOE té la solució política per resoldre el problema de Catalunya, que "no és la independència, ni quedar-se com està, sinó modificar la manera de viure i estar a Espanya" a través de la revisió de la Carta Magna.

"Si sóc president, serà una de les meves principals tasques i preocupacions. Jo faré aquesta reforma constitucional perquè Catalunya es quedi en una Espanya millor i també en una Europa millor", va prometre.

Segons el candidat, el PSOE és "el millor garant d'una Espanya unida i en convivència", perquè, quan va governar, es va derrotar amb "diàleg i democràcia" el pla sobiranista de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe i no va haver-hi cap declaració independentista a Catalunya.

Contra l'immobilisme

Enfront de l'"immobilisme" de Rajoy, el "rupturisme" de Mas i el referèndum d'autodeterminació de Podem, "que significa el triomf del fracàs polític", Sánchez va defensar una consulta en la qual els catalans i espanyols votin la reforma constitucional. Si arriba a la Moncloa, també es va comprometre a "millorar el finançament per a Catalunya" en la legislatura vinent, a més de "despenjar el telèfon" i cridar el President de la Generalitat per desembussar la situació de "bloqueig" actual. "Cal derrocar molts dels murs construïts per la dreta catalana i l'espanyola", va remarcar.

Com ja havia dit al matí a Barcelona, quan va allargar la mà a Ciutadans, Podem i altres partits a forjar un "programa comú", si el PSOE guanya Rajoy, Sánchez va insistir que el seu partit "és l'únic que pot portar el canvi".

Per la seva banda, la cap de llista del PSC, Carme Chacón, va aconsellar Mas que "una majoria de catalans demanen diàleg amb les institucions espanyoles", per la qual cosa pactar i negociar amb Pedro Sánchez després del 20-D seria "una sortida honrosa" que trauria Catalunya del "bloqueig".

Segons Chacón, un canvi al govern espanyol permetria tornar Catalunya a la "legalitat, l'Estat de Dret i a començar una negociació i una reforma constitucional".

"Sánchez afrontarà aquest diàleg, sigui quin sigui el president de la Generalitat, perquè el que ha estat inconcebible és que Rajoy i Mas no hagin estat capaços ni de parlar", va assenyalar.

Sánchez, "el primer que farà és llegir-se els 23 punts" que Mas va lliurar a Rajoy, va dir.