ERC es marca com a objectiu defensar la majoria independentista del Parlament català al Congrés. Els números 1 i 2 per Barcelona, Gabriel Rufián i Joan Tardà, van engegar motors a Igualada el primer cap de setmana de campanya.

"A Madrid hi anem a protegir el resultat del 27-S, el Parlament i el govern català, que n'hi haurà". Així justificava Tardà que el partit es presenti a les eleccions espanyoles tot i defensar la república catalana. El diputat veterà, més de 10 anys al Congrés com a representant, va deixar clars els principis que han de vertebrar el nou estat: la democràcia participativa, l'eliminació de la corrupció i la no subordinació als poders financers.

Un nou estat que, a més, van defensar, inclogui tots els catalans. I aquest missatge els republicans pretenen demostrar-lo amb Rufián com a cap de llista. Amb el discurs íntegrament en castellà, el candidat va assenyalar que "la tasca dels immigrants i dels seus fills i néts és la de recordar a Catalunya que no hi ha res impossible". I continuava: "l'oligarquia que diu que votar separa és la mateixa que encara té els morts de la guerra civil enterrats a les cunetes de les carreteres. A ells els hem de dir que nosaltres, aquesta vegada, hem guanyat".

L'acte també va tenir la participació dels candidats anoiencs del partit, David Prat i Txell Humbert, 16é i 20a respectivament pel Congrés, i Elisabet Hidalgo, 3a suplent pel Senat. ERC és el partit que més representants de la comarca incorpora a les llistes, encara que en tots tres casos les possibilitats que surtin escollits són nul·les, segons les enquestes. Prat, amb només 22 anys, és la segona vegada que forma part de la candidatura, després de les municipals, i representa la joventut del partit a l'Anoia: "els joves no volem acceptar que ens hipotequin el futur, per això ens hem d'implicar", va assegurar.

L'inici de la campanya treu protagonisme a les negociacions per a la formació del govern català, tot i que el tema segueix candent. Tardà va fer-hi apunts implícits: "n'hi ha que no entenen que tots som necessaris per obrir un procés constituent", va dir apel·lant la CUP. En cap cas va aparèixer el nom d'Artur Mas o Democràcia i Llibertat i, en canvi, els republicans van carregar fort contra Rajoy, Sánchez i Rivera, que sumats a certs poders, com el financer, Rufián i Tardá van anomenar-los "l'oligarquia".