El president de la cimera del clima (COP21) i ministre d'Afers Exteriors de França, Laurent Fabius, va assegurar ahir que, davant dels últims avanços en les negociacions, començava a sentir-se "realment optimista", encara que queda encara molt de treball pendent. "Amb les últimes informacions que m'han arribat, començo a ser realment optimista, però encara falta molt per fer. Per tant, si cal escollir una paraula en el començament d'aquesta jornada, diria que aquesta serà la COP de l'acció", va manifestar el ministre.

Fabius va pronunciar aquestes paraules el dia en què els negociadors tècnics van ultimar l'esborrany de l'acord global per a la reducció d'emissions de diòxid de carboni (CO2), que serà discutit pels ministres responsables del cli. "Cal mirar les solucions, i hem de fer-ho a través d'associacions", va considerar.

Per la seva banda, el president de França, François Hollande, va advertir ahir els països que estan negociant l'acord que un consens de mínims comporta un risc "màxim" que augmentin les catàstrofes naturals provocades per l'escalfament. Durant el tancament del Dia de l'Acció, la sisena jornada de la cimera, Hollande va demanar a les parts que assumeixin compromisos i demostrin ambició en la discussió de l'esborrany dels tècnics. El president francès va enviar un advertiment als que "es volen acontentar amb un acord de mínims, que s'arrisquen a aconseguir un màxim de catàstrofes".

"Cal trobar un acord, abordar els punts difícils, perquè siguem capaços de sobrepassar els interessos nacionals i aquells relatius al nostre nivell de desenvolupament, perquè puguem estar a l'alçada (de del planeta en aquest moment", va proclamar. En concret, va apuntar cap a qüestions fonamentals que queden per resoldre, com ara la creació d'un mecanisme de revisió quinquennal dels compromisos que assumeixi cada país per a la reducció d'emissions. Les ofertes sobre la taula negocien un topall d'escalfament d'entre 2,7 i 3,5 graus a la fi del segle.