El president del Congrés, Jesús Posada, va apel·lar ahir a l'esperit de la Constitució com a base per als consensos i el diàleg, que considera que caldran després de les eleccions del pròxim 20 de desembre. En aquest context, Posada va remarcar que "desitgem ferventment que seguim units, ja que Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya". Posada així ho va declarar en l'acte institucional de la Cambra Baixa amb motiu del Dia de la Constitució, el primer que es va celebrar enmig d'una campanya electoral i que va tenir la presència dels principals candidats a la presidència del govern espanyol.

En el seu discurs, el president del Congrés va recordar els avenços que ha suposat l'actual Constitució i va fer una crida a recuperar i actualitzar els seus valors en un moment en què "alguns s'entossudeixen", va dir, "a llançar per la borda el patrimoni col·lectiu de tots".

Les eleccions del 20 de desembre, va aventurar, donaran com a resultat un Parlament encara més plural que l'actual i va subratllar que desitja que això es tradueixi en més diàleg i un afany constant ?de buscar acords que disposin del màxim suport possible. "Un diàleg que, per descomptat, ha de ser sempre respectuós amb l'imperi de la llei i conformat a la Constitució, que només pot ser reformada pels procediments que ella mateixa estableix", va puntualitzar.

Davant la situació que pot donar-se després del 20-D, va recalcar que la convivència ha de seguir basant-se en la concòrdia, el diàleg i la lleialtat a l'esperit constitucional. Per a ell, aquest esperit segueix sent el millor camí per abordar els problemes que avui es plantegen, com ara culminar la recuperació econòmica, consolidar l'estat del benestar, realitzar les reformes institucionals precises per enfortir la democràcia i aconseguir que els ciutadans tornin a confiar en les institucions polítiques. "Una nació només progressa si està unida en la consecució de les seves grans fites col·lectives", va emfasitzar.

Posada va recordar les paraules del Rei amb motiu de l'últim lliurament dels premis Princesa d'Astúries, en què va llançar un missatge d'unitat a tots els espanyols, alertant que les divisions mai fan gran un poble, sinó que l'empobreixen i l'aïllen. A partir d'aquesta idea, el president del Congrés va dir que Espanya ha de renovar la concòrdia que va ser possible durant la Transició i que ha donar resposta amb la Constitució i l'Estat de Dret a "insòlits propòsits, com el dels que pretenen trencar Espanya". "Només amb el Dret, però amb tot el Dret", va postil·lar Posada, que va defensar transmetre a tots els ciutadans, inclosos els catalans, que el projecte d'Espanya és també el seu i que les seves aspiracions i anhels tenen cabuda a Espanya.

En aquest context, va insistir: "desitgem ferventment que seguim units, ja que Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya".