El Tribunal Constitucional (TC) no actuarà d'ofici en el cas que el govern o el Parlament de Catalunya incompleixin la suspensió de la declaració independentista i esperaria, en tot cas, que sigui el govern espanyol qui li requereixi que faci ús de les seves noves atribucions i que activi el mecanisme per a la suspensió dels càrrecs públics que desacaten les seves sentències.

Així ho va explicar en una conversa amb els periodistes el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, durant l'acte del dia de la Constitució al Congrés. Pérez va assegurar que la deliberació de la setmana passada per suspendre la declaració de sobirania va ser senzilla i es va mostrar convençut que les institucions catalanes n'acataran la decisió i que no intentaran aplicar ni desenvolupar les lleis que descriu.

La reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que va impulsar el PP i que atorga al TC la potestat per sancionar i suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències estableix dues vies per iniciar aquest procés. El tribunal podria actuar d'ofici o bé pot esperar que sigui la part que ha iniciat el recurs, en aquest cas el govern espanyol, qui li ho requereixi. La resolució aprovada pel Parlament de Catalunya i declarada "nul·la i inconstitucional" pel TC la setmana passada apuntava cap a la creació de tres lleis per a l'inici del procés d'independència, un fet que -unit a la determinació expressa de no acatar les decisions del TC en aquesta matèria- podria implicar l'aprovació d'alguna d'aquestes normes pel Parlament o el govern en les pròximes setmanes o mesos.

Pérez va insistir que si el govern català prossegueix el procés, en cap cas el TC actuaria d'ofici sense una petició del govern de Rajoy.