La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va recordar ahir als seus contrincants en el debat d'Atresmedia les dificultats que va tenir l'executiu a l'inici de mandat quan va evitar el rescat, i va recalcar que "governar és molt difícil, parlar és fàcil". El candidat del PP i president del govern, Mariano Rajoy, no va ser al debat, fet que li va costar les crítiques de l'oposició al llarg de tot ahir.

En el primer bloc del debat, sobre economia i fiscalitat, la vicepresidenta va dir als candidats a la presidència del govern del PSOE, Pedro Sánchez, Ciutadans, Albert Rivera, i Podem, Pablo Iglesias, que li hauria agradat sentir-los fa quatre anys, quan el país "estava a la vora d'un rescat" que hauria suposat una retallada del 20% en les pensions i hauria obligat a "adoptar mesures duríssimes".

L'únic candidat que va respondre aquesta afirmació de la vicepresidenta va ser Pablo Iglesias, que va assegurar que, fa quatre anys, ell estava treballant amb un contracte d'interinitat pel qual cobrava 930 euros al mes. Si els que han governat, va assenyalar Iglesias, coneguessin de veritat com són els contractes, estar a l'atur o rebre una pensió, "potser ens hauria anat millor".

Santamaría va posar èmfasi que el PP al govern "està aconseguint crear ocupació" després de les reformes que ha dut a terme en la legislatura, que es va iniciar amb 1.400 persones engruixint cada dia les llistes de l'atur i conclou amb 1.500 persones trobant feina "cada dia".

Iglesias va demanar a la vicepresidenta que "no prengui els ciutadans per ximples", i va assenyalar que "hi ha menys gent treballant" que fa quatre anys, que la meitat dels aturats no rep cap prestació i que el PP "s'ha gastat el 45% de la guardiola de les pensions".

Sánchez es va comprometre, si governa, a derogar la reforma laboral "completa i sencera" i a establir tres tipus de contractes: indefinit, temporal i de formació.